ΚΑΙΡΟΣ

Τζόνσον: «Εξωφρενικό» να ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο η ΕΕ λόγω των αλλαγών στο Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι έλεγχοι που προβλέπει το Πρωτόκολλο σε προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία στην πράξη πλήττουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Το εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιεί μονομερώς το Πρωτόκολλο Βόρειας Ιρλανδίας που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit παρουσιάζει το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων η βρετανική κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή έχει επικριθεί τόσο από τις Βρυξέλλες και το Δουβλίνο όσο και στο εσωτερικό του Ην. Βασιλείου ως ενέργεια που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή τη συμφωνία του Brexit.

Παρόλα αυτά, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε σε πρωινή ραδιοφωνική του συνέντευξη πως θα ήταν «εξωφρενικό» εκ μέρους της ΕΕ να ανοίξει έναν εμπορικό πόλεμο με το Λονδίνο, όπως έχουν προειδοποιήσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι έλεγχοι που προβλέπει το Πρωτόκολλο σε προϊόντα που διακινούνται από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία στην πράξη πλήττουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, απειλούν την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και υπονομεύουν την ακεραιότητα της βρετανικής αγοράς.

Το DUP, το μεγαλύτερο κόμμα της παράταξης των Ενωτικών στη Βόρεια Ιρλανδία, έχει εντείνει την πίεση επί του Λονδίνου καθώς αρνείται να συναινέσει σε σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης με το ρεπουμπλικανικό Σιν Φέιν. Επικαλείται ως αιτιολογία το Πρωτόκολλο, με τον ισχυρισμό πως υπονομεύει τη θέση της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Ευρωπαίοι αντιτείνουν ότι οι έλεγχοι είναι αναγκαίοι ώστε να προστατευθεί η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, καθώς και ότι η συμφωνία υπογράφηκε από την κυβέρνηση Τζόνσον πριν από λιγότερο από τρία χρόνια επιτυγχάνοντας την αποφυγή επαναφοράς σκληρών συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σε πρωινή επικοινωνία με την Υπουργό Εξωτερικών του Ην. Βασιλείου Λιζ Τρας, η οποία θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο αργότερα, ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι και ο αρμόδιος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς επανέλαβαν την αντίθεσή τους με τη μονομερή βρετανική κίνηση.

Μιλώντας στο LBC, ωστόσο, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι δεν πρόκειται παρά για μία «γραφειοκρατική αλλαγή που χρειάζεται να γίνει, ειλικρινά για μια σχετικά ασήμαντη σειρά προσαρμογών». Κατηγόρησε δε την ΕΕ για «εξαιρετικά υπερβολική αντίδραση».

Η κα Τρας από την πλευρά της είπε μετά από τις πρωινές συνομιλίες ότι η βρετανική κυβέρνηση εξακολουθεί να προτιμά μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης, αλλά θα πρέπει και η ΕΕ να είναι διατεθειμένη να κάνει αλλαγές στο Πρωτόκολλο.

Ο Υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας της κυβέρνησης Τζόνσον, Μπράντον Λιούις δήλωσε πως οι μονομερείς αλλαγές στο Πρωτόκολλο είναι «νόμιμες και σωστές», εν μέσω αιτημάτων να αποκαλύψει η κυβέρνηση τις νομικές γνωμοδοτήσεις που έχει λάβει.

Μεταξύ των αλλαγών που θα επιφέρει στο Πρωτόκολλο το βρετανικό νομοσχέδιο θα είναι η δημιουργία μίας «πράσινης λωρίδας» για προϊόντα από τη Μεγάλη Βρετανία που προορίζονται να μείνουν στη Βόρεια Ιρλανδία και μίας «κόκκινης λωρίδας» για προϊόντα που περνούν στην Ιρλανδία και επομένως σε έδαφος της ΕΕ. Για τα προϊόντα της πρώτης κατηγορίας προβλέπεται άρση των ελέγχων.

Το νομοσχέδιο θα καταργεί επίσης τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου επί θεμάτων που άπτονται της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου.

Σύμφωνα δε με τους Financial Times, προβλέπεται επιπλέον στην ουσία η δυνατότητα μονομερούς κατάργησης σχεδόν κάθε πτυχής του Πρωτοκόλλου από τη βρετανική κυβέρνηση εφόσον κριθεί ότι προξενείται σημαντική οικονομική ή πολιτική διαταραχή στη Β. Ιρλανδία.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κα Τρας αναμένεται να επικαλεστεί την ανάγκη προστασίας της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ. Παρασκευής για τις προωθούμενες αλλαγές.

Πάντως, εκτός από την αντιπολίτευση και τους Ευρωπαίους, έντονες είναι οι αντιδράσεις και από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος. Δημοσιεύματα αναφέρουν ακόμα και ονόματα υφυπουργών που ενδέχεται να παραιτηθούν αντιδρώντας στη μονομερή τροποποίηση του Πρωτοκόλλου.

Το φως της δημοσιότητας είδε εξάλλου σημείωμα που διακινείται μεταξύ Συντηρητικών βουλευτών σύμφωνα με το οποίο η μονομερής τροποποίηση της διεθνούς συμφωνίας «πλήττει το Ην. Βασίλειο και καθετί που πρεσβεύουν οι Συντηρητικοί.

«Ανώφελη» χαρακτήρισε την κίνηση της βρετανικής κυβέρνησης και η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις της χώρας.

Πηγή: skai.gr