Μπορέλ: Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας

O Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ 

Την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εξέφρασε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισημαίνοντας ότι ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ευρωτουρκικά ζητήματα.

Προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που προσκαλείται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σε άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ και ευχαρίστησε όλους όσους επέτρεψαν να ληφθεί αυτή η απόφαση.

«Είναι σημαντικό για την Τουρκία να κατανοήσει τον ρόλο της ΕΕ με σεβασμό στις θέσεις των κρατών-μελών μας - της Κύπρου - που έχει δύσκολες σχέσεις με την Τουρκία», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ , σημειώνοντας ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσπαθήσουμε να λύσουμε την κατάσταση είναι ο διάλογος.

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών έχει προσκληθεί στο γεύμα εργασίας των 27 υπουργών εξωτερικών της ΕΕ και στο περιθώριο θα έχει διμερείς συνομιλίες με ορισμένους υπουργούς. Ο Ζ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι συνομιλίες θα είναι θετικές ως προς την αντιμετώπιση των θεμάτων που έχει η ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία. «Αυτή είναι μια καλή πρωτοβουλία. Όλα μπορούν να λυθούν με διάλογο και καλή θέληση», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ