Με εκπληκτικά τοπία, πλούσια ιστορία, μια κουλτούρα που σέβεται τη διαφορετικότητα, μια εταιρική κουλτούρα που εδώ και καιρό έχει αγκαλιάσει και επιτύχει την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της προσωπικής ζωής και μια οικονομία που κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια ανάπτυξη, η Σουηδία συνεχίζει να σημειώνει εξαιρετικές επιδόσεις στον τομέα της ποιότητας ζωής.
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η Σουηδία κατατάχθηκε πρόσφατα ως η καλύτερη χώρα για να ζει κανείς όσον αφορά την οικονομική δυνατότητα των πολιτών, την ασφάλεια και πολλά άλλα, σύμφωνα με το U.S. News and World Report. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται 87 χώρες και για την κατάταξή τους το WPP και το Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια ερεύνησαν περισσότερους από 17.000 συμμετέχοντες σε όλο τον κόσμο.
Οι καλύτερες χώρες αξιολογήθηκαν σύμφωνα με παράγοντες όπως η οικονομική σταθερότητα, η καλή αγορά εργασίας, η ισότητα του εισοδήματος, η πολιτική σταθερότητα, η ασφάλεια, η επιχειρηματικότητα, το σύστημα δημόσιας υγείας, η περιπέτεια, το φιλικό περιβάλλον προς την οικογένεια, η κληρονομιά, εκπαιδευτικό σύστημα και άλλα.
Σύμφωνα με το Numbeo, η Σουηδία έχει κατά μέσο όρο 20,9 χαμηλότερο κόστος ζωής σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ ο μέσος όρος ενοικίασης κατοικίας είναι χαμηλότερος κατά 57,5%.
Το υγειονομικό και εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση, καθώς η χώρα είναι γνωστή για τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη και την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σύμφωνα με το U.S. News and World Report.
Ο μέσος όρος ζωής των κατοίκων είναι τα 82,8 έτη που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προσδόκιμα ζωής σύμφωνα με το CIA World Factbook.
Η χώρα έχει επίσης μια εξαιρετική πολιτική γονικής άδειας: Οι γονείς δικαιούνται 480 ημέρες άδειας μετ’ αποδοχών όταν γεννιέται ή υιοθετείται ένα παιδί. Σε περίπτωση που υπάρχουν δύο γονείς, ο καθένας δικαιούται 240 από αυτές τις ημέρες. Η ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής καθώς και η προστασία της οικογένειας επιτυγχάνεται από την εξαιρετική πολιτική των γονικών αδειών, με τους γονείς να δικαιούνται 480 ημέρες άδειας (με αποδοχές) είτε κατά την γέννηση ή κατά την υιοθεσία ενός παιδιού. Τις ημέρες αυτές οι γονείς μπορούν να τις μοιράσουν μεταξύ τους.
Πρόσφατα μάλιστα, σύμφωνα με την έκθεση Saving Lives Like Sweden (Σώζοντας ζωές όπως η Σουηδία) που υπογράφουν κορυφαίοι ειδικοί από όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκε ότι η Σουηδία κατάφερε να πετύχει το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση του καπνίσματος στον πληθυσμό στο 5%, σχεδόν 17 χρόνια νωρίτερα.
Η χώρα έχει ακολουθήσει μια ισχυρή αντικαπνιστική πολιτική προστασίας της δημόσιας υγείας με απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, όμως παράλληλα υιοθέτησε πολιτικές μείωσης της βλάβης από το κάπνισμα κάνοντας διαθέσιμες και προσιτές εναλλακτικές στο τσιγάρο λύσεις όπως το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτή η στρατηγική είχε σαν αποτέλεσμα το ποσοστό του καπνίσματος να μειωθεί μέσα σε 15 χρόνια κατά 10 περίπου ποσοστιαίες μονάδες και να είναι σχεδόν 5 φορές μικρότερο από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (23%).
Μιλώντας στη Euractiv Ελλάδας για την υιοθέτηση πολιτικών μείωσης της βλάβης αλλά και τα οφέλη της ψηφιοποίησης, ο ευρωβουλευτής Εμμανουήλ Φράγκος (ECR) τόνισε πως είναι απαραίτητο να έχουμε επίγνωση του κόσμου και της κατεύθυνσης που αυτός κινείται.
«Στην πολιτική προχωράμε απαντώντας στο ερώτημα αν θέλουμε να είμαστε πρωταγωνιστές ή ουραγοί», δήλωσε.
«Η καινοτομία βρίσκεται στο σταυροδρόμι διαφορετικών κλάδων», συνέχισε τονίζοντας πως «χρειαζόμαστε σωστή χρηματοδότηση της έρευνας και συνεργασία με την επιχειρηματικότητα και τα διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης προκειμένου να δημιουργήσουμε εξιδεικευμένες θερμοκοιτίδες και clusters καινοτομίας».
Αναφορικά με τις πολιτικές για τα καπνικά προϊόντα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι πολίτες και ιδιαίτερα οι χρήστες καπνικών προϊόντων να είναι ενημερωμένοι και να γνωρίζουν καλά τις συνέπειες των επιλογών τους.
«Η σωστή πληροφόρηση και η ενημέρωση είναι το κλειδί για κάθε επιτυχημένη πολιτική» δήλωσε αναφερόμενος στα πολύ ενθαρρυντικά νούμερα της Σουηδίας ως συνέχεια της πολιτικής για τη μείωση της βλάβης από το τσιγάρο.
«Το κλειδί βρίσκεται πάντοτε στην εκπαίδευση», επισήμανε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Σχέδιο για την καταπολέμηση του Καρκίνου που πρόσφατα ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποστήριξε πως η εκπαίδευση και οι ενημερωτικές εκστρατείες βοηθούν στο να υιοθετηθούν υγιεινές συνήθειες, όμως όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι συμφέρουσα η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και πρέπει να έχουμε περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες».
Άλλωστε, η Σουηδία ανήκει στις χώρες που αντιλήφθηκαν εγκαίρως τα πλεονεκτήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού και με στόχο να καταστεί παγκόσμιος ηγέτης και σε αυτό τον τομέα η χώρα επενδύει στην ανάπτυξη τεχνολογικών δεξιοτήτων στον σουηδικό πληθυσμό. Η στρατηγική της Σουηδίας επεκτείνεται ακόμα και στην υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα και στη μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων της χώρας εκμεταλλευόμενη τα νέα δεδομένα που φέρνουν ο αυτοματισμός, η ρομποτική και το ΑΙ.
Πηγή: euractiv.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.