Οι Ηνωμένες Πολιτείες «εργάζονται ενεργά» για μια συμφωνία με την Πολωνία για την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μολδαβία.
«Δεν μπορώ να μιλήσω για χρονοδιάγραμμα, αλλά μπορώ απλώς να πω ότι το εξετάζουμε πολύ ενεργά», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται «σε μια πολύ ενεργή συνομιλία με Ουκρανούς αξιωματούχους (...) για μια τελική εκτίμηση των αναγκών τους».
«Κατά τη διάρκεια αυτής της αξιολόγησης, εργαζόμαστε για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε εμείς, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας» για να ενισχύσουμε την άμυνα των ουκρανικών δυνάμεων ενάντια στη ρωσική εισβολή, πρόσθεσε.
«Τώρα εξετάζουμε ενεργά το θέμα των αεροπλάνων που θα μπορούσε να προμηθεύσει η Πολωνία στην Ουκρανία και τώρα εξετάζουμε πώς θα μπορούσαμε να αποζημιώσουμε εάν η Πολωνία αποφασίσει να προμηθεύσει αυτά τα αεροπλάνα», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μια πιθανή συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Πολωνίας για τη διάθεση από τη Βαρσοβία στην Ουκρανία με πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών της σοβιετικής προέλευσης, με αντάλλαγμα αμερικανικά μαχητικά F-16.
«Εργαζόμαστε με τους Πολωνούς για αυτό το θέμα και συμβουλευόμαστε τους άλλους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την Wall Street Journal και το NBC.
Το Κίεβο προτρέπει τους Δυτικούς να του παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών, για να αμυνθεί κατά της ρωσικής εισβολής, η οποία εισήλθε στην 11η ημέρα σήμερα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ειδικότερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να παράσχουν αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής, τα οποία οι Ουκρανοί ξέρουν να πετούν.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal (WSJ), επικαλούμενη δύο άτομα που συμμετείχαν σε διαδικτυακή επικοινωνία το Σάββατο μεταξύ του Ουκρανού προέδρου και εκλεγμένων μελών του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ζελένσκι ζήτησε μαχητικά αεροσκάφη όταν τον ρώτησε ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ. για αυτό που χρειαζόταν περισσότερο.
Κατά τη διάρκεια αυτής της επικοινωνίας, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τα εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αποδεσμεύσουν δέκα δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια αυτής της εικονικής ανταλλαγής. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος, σε αυτό το στάδιο, έχει απορρίψει την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από τη Ρωσία, φοβούμενος μια άνοδο των τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές, που έχουν ήδη επηρεαστεί από πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα παράσχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων, τη μεγαλύτερη βοήθεια στην ιστορία των ΗΠΑ.
Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεσμεύθηκε στην πρωθυπουργό της Μολδαβίας, Νατάλια Γκαβριλίτα, ότι η Ουάσινγκτον θα παράσχει οικονομική στήριξη στο Τσισινάου, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία.
Ήδη 120.000 Ουκρανοί έχουν φτάσει στη Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων ανθρώπων και μια από τις πιο φτωχές της Ευρώπης, επισήμανε η πρωθυπουργός Γκαβριλίτα στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα.
«Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση, περισσότεροι από 230.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν περάσει τα σύνορα (της Μολδαβίας) από την αρχή του πολέμου και 120.00, εκ των οποίων σχεδόν 100.000 Ουκρανοί, έχουν παραμείνει στη Μολδαβία. Για μια μικρή χώρα όπως εμείς, αναλογικά, ο αριθμός είναι πολύ μεγάλος», τόνισε η Μολδαβή πρωθυπουργός.
«Όλος ο κόσμος συμμετέχει για να τους υποδεχθεί, να τους βρει κατάλυμα, να τους δώσει να φάνε ή να τους βοηθήσει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τόσο μεγάλη εισροή και την χρειαζόμαστε άμεσα», πρόσθεσε.
Το Τσισινάου είναι ο τρίτος σταθμός της περιοδείας του Μπλίνκεν στην Ευρώπη με στόχο να επαναβεβαιώσει τη στήριξη διάφορων χωρών ενάντια στη Ρωσία.
Ο Αμερικανός υπουργός διαβεβαίωσε τη Γκαβριλίτα ότι μπορεί «να βασίζεται στην πλήρη στήριξή μας».
«Θαυμάζουμε τη γενναιοδωρία, τη φιλοξενία και την καλή θέληση που επιδεικνύουν οι άνθρωποι προς αυτούς που έχουν ανάγκη. Και θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να σας βοηθήσουμε να αντιμετωπίσετε αυτή την πρόκληση», τόνισε ο Μπλίνκεν.
Από την Πολωνία χθες Σάββατο ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να ψηφίσει υπέρ της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 2,75 δισεκ. δολαρίων (2,5 δισεκ. ευρώ) προκειμένου να στηριχθούν οι άνθρωποι που φεύγουν από την Ουκρανία και οι χώρες που τους υποδέχονται.
Περίπου 827.000 άνθρωποι από την Ουκρανία έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Πολωνία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. Άλλες γειτονικές χώρες της Ουκρανίας, όπως η Ουγγαρία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, έχουν επίσης δεχθεί πολλούς πρόσφυγες.
Ο πόλεμος αναπτέρωσε τις ελπίδες της Μολδαβίας ότι θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσημα την Πέμπτη αίτημα εισδοχής στην ΕΕ, ταυτόχρονα με τη Γεωργία, άλλη πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η πρόεδρος της χώρας Μάγια Σάντου, η οποία εξελέγη το 2020 με φιλοδυτικό πρόγραμμα, τόνισε στον επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, τον Ζοζέπ Μπορέλ, ότι η χώρα της είναι αντιμέτωπη με «πολύ σοβαρούς» κινδύνους για την ασφάλειά της.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν έχει σκοπό και να καθησυχαστεί η Μολδαβία, όπου υπάρχει επίσης φιλορωσικό αυτονομιστικό κίνημα στην Υπερδνειστερία, στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας. Στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι βρίσκονται 1.500 ρωσικά στρατεύματα.
Ορισμένοι αναλυτές θεωρούσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να μετατραπεί σε βάση μετόπισθεν του ρωσικού στρατού εν μέσω της επίθεσής του στην Ουκρανία.
Πηγή: skai.grΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.