Ο εμφύλιος πόλεμος που είχε ξεσπάσει μεταξύ 1967 - 1970 με αφορμή την προσπάθεια αποσκίρτησης και ανεξαρτητοποίησης της περιοχής, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, περισσότερο λόγω της πείνας και της εξαθλίωσης και λιγότερο εξαιτίας των μαχών.
Οι φωτογραφίες με τα ετοιμοθάνατα παιδιά είχαν κάνει τότε το γύρο του κόσμου ευαισθητοποιώντας -στα χαρτιά τουλάχιστον- την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις της Νιγηρίας επιβλήθηκαν τελικά των αυτονομιστών και στις 15 Ιανουαρίου του 1970 έβαλαν τέλος στην τρίχρονη ανεξαρτησία της περιοχής την οποία μετονόμασαν σε Μπόνι.
Σαράντα χρόνια μετά, η Μπιάφρα, κάποτε γνωστή ως και \"η γη του ανατέλλοντος ηλίου\", εξακολουθεί να μαστίζεται από την φτώχεια και τις αρρώστιες. Αλλά εξακολουθεί να ζητά και την ανεξαρτησία της, με αποτέλεσμα νέες προστριβές να έχουν ξεκινήσει.
Κυρίαρχο ρόλο σε αυτά τα νέα γεγονότα φαίνεται να παίζει η αυτονομιστική οργάνωση Μασσόμπ, τα μέλη της οποίας αυτοαποκαλούνται \"μαχητές της ελευθερίας\". Η οργάνωση, που ζητά την ανεξαρτησία της φυλής Ίγκμπο από την Νιγηρία αποτελείται από άτομα όλων των κοινωνικών τάξεων έχοντας για μέλη της εμπόρους και διπλωματούχους πανεπιστημίων.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Νιγηρίας κάνει λόγο για \"κοινούς εγκληματίες\" και \"ληστές\". Φοβάται ότι ένας νέος εμφύλιος πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει και πάλι ... γεγονός που δεν θα έχει μόνο ανθρωπιστικές συνέπειες, αλλά ίσως λειτουργήσει και ως \"ντόμινο\" για πολλές άλλες φυλές της χώρας που θα έβλεπαν την ανεξαρτησία της Μπιάφρα ως παράδειγμα.
Οι πολιτικοί που κατάγονται από την επαρχία είναι πάντοτε προσεκτικοί όταν αναφέρονται στο θέμα της Μπιάφρα. Δεν θέλουν να προκαλέσουν την οργή της κεντρικής εξουσίας, αλλά ούτε και να χαρακτηριστούν προδότες της φυλής τους.
Η απελευθέρωση των ηγετών Ραλφ Ουαζουρούικε και Μουτζαχίντ Ντοκούμπο-Ασαρί, αλλά και επανάληψη των πρόσφατων γενικών εκλογών αποτελούν τα κυριότερα αιτήματα της Μασσόμπ. Ορκίζονται να \"πεθάνουν για τα δίκαια\" τους...
Από την άλλη, στην πρωτεύουσα Αμπούτζα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίζει με κάθε ευκαιρία το θέμα και είδε με ανακούφιση την πρόσφατη γενική απεργία στην περιοχή να αποτυγχάνει.
Άλλωστε ό,τι και αν επιφυλάσσει το -δυσοίωνο με τα σημερινά δεδομένα- μέλλον για την περιοχή, ο τοπικός πληθυσμός θα είναι και πάλι το θύμα...Και οι φωτογράφοι από τα διεθνή πρακτορεία θα είναι και πάλι εκεί.Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.