«Ανησυχούμε για ορισμένα από τα νομοθετικά σχέδια του Ισραήλ», δηλώνει η Αναλένα Μπέρμποκ

Η εισαγωγή της θανατικής ποινής, όπως προβλέπει η ισραηλινή κυβέρνηση για τους «τρομοκράτες», θα συνιστούσε «μεγάλο σφάλμα», προειδοποίησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ εξέφρασε την ανησυχία της για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στο Ισραήλ, αλλά και για τα σχέδια εισαγωγής της θανατικής ποινής κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον ισραηλινό ομόλογό της Ελί Κοέν στο Βερολίνο.

«Δεν αρνούμαι ότι εμείς στο εξωτερικό ανησυχούμε για ορισμένα από τα νομοθετικά σχέδια του Ισραήλ», δήλωσε η Αναλένα Μπέρμποκ.

«Μεταξύ των αξιών που μας ενώνουν είναι η προστασία συνταγματικών αρχών όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», είπε.

Η εισαγωγή της θανατικής ποινής, όπως προβλέπει η ισραηλινή κυβέρνηση για τους «τρομοκράτες», θα συνιστούσε «μεγάλο σφάλμα», προειδοποίησε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Η πρόταση δημιουργεί διαμάχη στο Ισραήλ, όπου η θανατική ποινή εφαρμόσθηκε μία φορά από την δικαιοσύνη κατά του εγκληματία πολέμου Αντολφ Άιχμαν, το 1962.

«Στην Γερμανία, μαθαίνουμε στο σχολείο ότι το Ισραήλ, αν και απειλείται από την τρομοκρατία όπως καμία άλλη χώρα, δεν εφάρμοσε την ποινή του θανάτου παρά μία και μοναδική φορά στην ιστορία του, κατά του Αντολφ Άιχμαν», είπε η Αναλένα Μπέρμποκ.

«Αυτό υπήρξε αποτελεσματικό επιχείρημα για όσους από μας υπερασπισθήκαμε το Ισραήλ στην διεθνή σκηνή κατά άδικων επικρίσεων... Το λέω ως φίλη, θα ήταν μεγάλο σφάλμα η ρήξη με την Ιστορία».

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την θανατική ποινή και μιλάμε γι' αυτήν παντού στον κόσμο, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία, όπως και στο Ιράν και στην Σαουδική Αραβία», συνέχισε η Αναλένα Μπέρμποκ. «Σε ολόκληρο τον κόσμο τα κράτη εγκαταλείπουν αυτήν την βάρβαρη πρακτική, κυρίως διότι έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργεί αποτρεπτικά».

Ισραηλινή υπουργική επιτροπή ψήφισε υπέρ «πρότασης νόμου που ανοίγει τον δρόμο στα δικαστήρια να επιβάλλουν την θανατική κατά τρομοκρατών».

Από την πλευρά του, ο Ελί Κοέν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να κατασκευάζει οικισμούς στην Δυτική Οχθη υπό την παρούσα, όπως και υπό την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να χτίζουμε κι εκεί», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ