ΚΑΙΡΟΣ

Μπάιντεν–Νετανιάχου: Η «πόρτα», η... φιλία και οι αιχμές

Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δύο ηγέτες – συμμάχους μετά τις αλλαγές που επιδιώκει ο κυβερνητικός συνασπισμός του ισραηλινού πρωθυπουργού στο δικαστικό σύστημα της χώρας

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, απέκρουσε την πρόταση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος του Ισραήλ τονίζοντας ότι η χώρα του μπορεί να παίρνει μόνη της τις δικές της αποφάσεις.

Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση δημόσιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε δύο ηγέτες – συμμάχους μετά τις αλλαγές που επιδιώκει ο κυβερνητικός συνασπισμός του ισραηλινού πρωθυπουργού στο δικαστικό σύστημα της χώρας.

Όταν ο Αμερικανός πρόεδρος ερωτήθη από δημοσιογράφους τι ελπίζει να κάνει ο κ. Νετανιάχου απάντησε ότι ελπίζει να εγκαταλείψει την επίμαχη μεταρρύθμιση προσθέτοντας πως η κυβέρνηση του Ισραήλ «δεν μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντέδρασε και  μέσω Τουίτερ υπογράμμισε ότι «το Ισραήλ είναι κυρίαρχο κράτος που παίρνει αποφάσεις δυνάμει της βούλησης του λαού του και όχι στη βάση πιέσεων από το εξωτερικό, ακόμη κι αν αυτές προέρχονται από τους καλύτερους φίλους». Την ίδια ώρα, ένας εκ των κυβερνητικών του εταίρων, ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε πως «το Ισραήλ δεν είναι ακόμη ένα αστέρι στην αμερικανική σημαία».

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός της χώρας και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαίρ Λαπίντ, ο οποίος διατηρεί καλή σχέση με τον Τζο Μπάιντεν, έγραψε στο Τουίτερ ότι «επί δεκαετίες, το Ισραήλ ήταν ο στενότερος σύμμαχος των ΗΠΑ» για να συμπληρώσει πως «μέσα σε τρεις μήνες η πιο ακροδεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας αυτό το κατέστρεψε».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του κόμματος «Εθνική Ενότητα», Μπένι Γκαντζ που με τη σειρά του "τιτίβισε" ότι η τοποθέτηση Μπάιντεν αποτελεί ένα επείγον καμπανάκι προσθέτοντας ότι «η καταστροφή των δεσμών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, του στενότερού μας φίλου και πιο σημαντικού μας συμμάχου, αποτελεί στρατηγικό πλήγμα».

Εδώ και τρεις μήνες, που ο Νετανιάχου έχει επιστρέψει στο πρωθυπουργικό γραφείο, περιμένει μία πρόσκληση από τον Λευκό Οίκο αλλά αυτή, προς το παρόν, δεν έχει έρθει. Όταν δε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ κλήθηκε να απαντήσει σε σχετικό ερώτημα είπε ότι δεν θα τον προσκαλέσει «άμεσα».

Αναλυτές σχολιάζουν ότι η στάση της Ουάσιγκτον μοιάζει με ένα τεστ αξιολόγησης όσον αφορά στο πόσο ικανοποιημένος είναι ή όχι ο Λευκός Οίκος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά και από τον πολύ δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό που έχει σχηματίσει για να κυβερνήσει στη χώρα. Ειδικότερα, ο Νίμροντ Γκόρεν, ερευνητής του Middle School Institute, σημειώνει ότι «ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται να αμφισβητεί την ικανότητα του Νετανιάχου ως πρωθυπουργό και το εάν αυτός είναι αξιόπιστος».

Οι σχέσεις Νετανιάχου και Ουάσιγκτον δεν δοκιμάζονται για πρώτη φορά. Έχουν προηγηθεί αρκετές διαμάχες με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα – και αντιπρόεδρο τον Τζο Μπάιντεν – τόσο για τη στάση Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους όσο και για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Θυμίζουμε ότι το 2015 ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μιλώντας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών πρόδωσε την εμπιστοσύνη της Ουάσιγκτον καλώντας - πίσω από την πλάτη της αλλά, και μέσα στο... σπίτι της - τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρήσουν σε συμφωνία με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Σήμερα το Ισραήλ βιώνει μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις στην ιστορία του με τη λαϊκή κινητοποίηση να είναι άνευ προηγουμένου και την οργή αυτή των πολιτών να εξαναγκάζει τον Νετανιάχου να παγώσει μέχρι και το εβραϊκό Πάσχα την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του η οποία, σύμφωνα με τους επικριτές της, θα αυξήσει την εξουσία των βουλευτών έναντι των δικαστικών.  

Χθες το βράδυ ο Νετανιάχου μιλώντας στην αμερικανική Σύνοδο για τη Δημοκρατία προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα λέγοντας ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ έχουν περιστασιακές διαφορές αλλά οι δεσμοί τους είναι σταθεροί». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, είπε ότι «το υπέροχο πράγμα σε μία φιλία είναι ότι μπορεί κανείς να είναι τόσο ειλικρινής με τον άλλο».

Οι τόνοι έπεσαν, τουλάχιστον δημοσίως, το χάσμα όμως παραμένει καθώς ο Κίρμπι μίλησε για ειλικρίνεια και όχι για αλλαγή της στάσης της Ουάσιγκτον απέναντι στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης που προωθεί ο συνασπισμός Νετανιάχου. Ο αμερικανικός σκεπτικισμός παραμένει ορατός και ο ισραηλινός πρωθυπουργός έχει προσθέσει ακόμη ένα πρόβλημα στην ήδη φορτωμένη λίστα του. 

Πηγή: skai.gr