ΚΑΙΡΟΣ

Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενεργειακή ασφάλεια, ζητά ο Μπάιντεν

Είναι η τρίτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος, υπό πίεση στη χώρα του λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού ο οποίος οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, συγκαλεί το Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών για το Κλίμα και την Ενέργεια (MEF)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα την Κίνα και τις άλλες μεγάλες οικονομίες να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια, επισημαίνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέδειξε ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί άμεσα δράση.

«Η βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της γειτονικής της Ουκρανίας τροφοδότησε την παγκόσμια ενεργειακή κρίση και κατέστησε ακόμη πιο σαφή την ανάγκη να επιτύχουμε μια αξιόπιστη και μακροχρόνια ενεργειακή ασφάλεια», είπε ο Μπάιντεν στη σύνοδο των μεγάλων οικονομιών για το κλίμα.

Ο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τις χώρες να δαπανήσουν συνολικά 90 δισεκ. δολάρια για να επιταχύνουν την ανάπτυξη «καθαρών» τεχνολογιών και λιπασμάτων.

Είναι η τρίτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος, υπό πίεση στη χώρα του λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού ο οποίος οφείλεται εν μέρει στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, συγκαλεί το Φόρουμ των Μεγάλων Οικονομιών για το Κλίμα και την Ενέργεια (MEF). Η σύνοδος αυτή «εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του προέδρου να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κλιματική κρίση και την αύξηση των τιμών που επιτείνεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να βάλει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον δρόμο της ενεργειακής και της επισιτιστικής ασφάλειας», ανέφερε η αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη διαδικτυακή σύνοδο μετέχουν χώρες που όλες μαζί «αντιπροσωπεύουν το 80% του ΑΕΠ, του πληθυσμού και των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου». Να σημειωθεί πάντως ότι η Κίνα εκπροσωπείται στη σύνοδο από τον απεσταλμένο της για το κλίμα και όχι από τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Η Ινδία, από την άλλη, ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές παγκοσμίως, δεν περιλαμβάνεται καθόλου στον κατάλογο των συμμετεχόντων.

Απευθυνόμενος στο Φόρουμ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξαπέλυσε επίθεση στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων, κατηγορώντας την ότι «κρατάει την ανθρωπότητα από τον λαιμό». Κάλεσε επίσης τους ηγέτες των μεγάλων οικονομιών να αναλάβουν δράση «για να βάλουν τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων.

«Πρωταρχικό καθήκον ενός ηγέτη είναι να προστατεύει τον λαό από τους προφανείς, τρέχοντες κινδύνους. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανές ή τρέχον από τον κίνδυνο εξάπλωσης των ορυκτών καυσίμων», είπε ο Γκουτέρες.

«Ακόμη και βραχυπρόθεσμα, τα ορυκτά καύσιμα δεν έχουν κανένα πολιτικό και οικονομικό νόημα. Και όμως, φαίνεται σαν να έχουμε παγιδευτεί σε έναν κόσμο όπου οι παραγωγοί και οι χρηματοδότες (της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων) κρατούν την ανθρωπότητα από τον λαιμό», πρόσθεσε.

Ο Γκουτέρες κατηγόρησε τη συγκεκριμένη βιομηχανία ότι επιχειρούσε επί δεκαετίες να πείσει τους ηγέτες και την κοινή γνώμη ότι φέρει περιορισμένη ευθύνη για την κλιματική αλλαγή και ότι επιδίωκε «να σαμποτάρει φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα». Μάλιστα υποστήριξε ότι υιοθέτησε «την ίδια, σκανδαλώδη τακτική με τη βιομηχανία καπνού τις προηγούμενες δεκαετίες».

Ο γενικός γραμματέας ολοκλήρωσε την ομιλία του κάνοντας έκκληση στους ηγέτες. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι το ειρηνευτικό σχέδιο του 21ου αιώνα. Βασίζομαι στις κυβερνήσεις σας για να μπει τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων. Η επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αρχίζει τώρα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ