Μπάιντεν: Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - «Δεν θα μείνουμε άπραγοι»

Να μην επαναλάβει το Ισραήλ "τα λάθη των ΗΠΑ" μετά την 11η Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από το Τελ Αβίβ 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να περάσει στη Γάζα από την Αίγυπτο, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα κλοπής της βοήθειας από τη Χαμάς θα υποδηλώνει ότι «δεν ενδιαφέρεται για την ευημερία του παλαιστινιακού λαού».

Οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν αναμφίβολα την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια δηλώσεων στο Τελ Αβίβ, προσθέτοντας, «Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται τροφή, νερό, φάρμακα, στέγη».

«Σήμερα ζήτησα από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο, με το οποίο συναντήθηκα για αρκετή ώρα σήμερα το πρωί, να συμφωνήσει με την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολίτες στη Γάζα, με βάση την κατανόηση ότι θα υπάρξουν επιθεωρήσεις και ότι η βοήθεια πρέπει να πάει αμάχους και όχι στη Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν λέει ότι το μήνυμά του σε οποιοδήποτε κράτος ή «εχθρικό παράγοντα» που σκέφτεται να επιτεθεί στο Ισραήλ είναι «μην, μην, μην το κάνεις».

Παράλληλα, κάλεσε το Ισραήλ να μην επαναλάβει τα «λάθη» που διέπραξαν οι ΗΠΑ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Να μην επαναλάβει το Ισραήλ "τα λάθη των ΗΠΑ" μετά την 11η Σεπτεμβρίου

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα» την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα ζητήσει εντός αυτής της εβδομάδας από το Κογκρέσο να εγκρίνει μια δέσμη βοήθειας «άνευ προηγουμένου» για το Ισραήλ. Τόνισε η Ουάσινγκτον θα κάνει ό,τι μπορεί για να εγγυηθεί την ασφάλεια της χώρας.

Ο Μπάιντεν προέτρεψε τους Ισραηλινούς πολίτες να μην υποκύψουν στην οργή και τόνισε ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων δεν σχετίζεται με τη Χαμάς. Ο παλαιστινιακός λαός υποφέρει επίσης, τόνισε, σημειώνοντας ότι ο πόλεμος αυτός ενισχύει την πεποίθησή του για τη «λύση των δύο κρατών» στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος έκανε μια αναφορά στο Ολοκαύτωμα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σχολιάζοντας ότι το Ισραήλ στηρίζεται από τους φίλους του. «Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά. Όχι σήμερα, ότι αύριο, όχι ποτέ», τόνισε.

Πηγή: skai.gr