Κλείσιμο

Μπάιντεν: Ο Τραμπ αντιπροσωπεύει «κίνδυνο για την δημοκρατία»

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στη Βόρεια Κορέα λέγοντας χαρακτηριστικά πως μια πυρηνική επίθεση από την Πιονγκγιάνγκ θα ήταν "αυτοκτονία" για το καθεστώς της Βόρειας Κορέας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστήριξε σήμερα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον νοτιοκορεάτη ομόλογό του Γιουν Σουκ Γεόλ, ότι ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ αντιπροσωπεύει «κίνδυνο για την δημοκρατία».

Ένα 24ωρο αφότου ανακοίνωσε επισήμως πως θα διεκδικήσει την επανεκλογή του, ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι ο μόνος Δημοκρατικός που μπορεί να νικήσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά «ξέρει καλά» τον πιθανό αντίπαλό του. «Μπορεί να μην είμαι ο μόνος, αλλά τον ξέρω καλά και γνωρίζω τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την δημοκρατία μας», είπε σε δημοσιογράφους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν την κατάσταση της υγείας του, ο 80χρονος πρόεδρος τόνισε: «Αισθάνομαι καλά».

Χθες Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν ξεκίνησε επισήμως την προεκλογική εκστρατεία του, υποσχόμενος να υπερασπιστεί τις θεμελιώδεις ελευθερίες των Αμερικανών απέναντι σε «εξτρεμιστές» που συνδέονται με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο ενδέχεται να κληθεί να αντιμετωπίσει ξανά το 2024, σε ένα «ριμέικ» των προεδρικών εκλογών του 2020.

Μία πυρηνική επίθεση από την Πιονγκγιάνγκ θα ήταν ξεκαθαρη «αυτοκτονία»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μια πυρηνική επίθεση εκ μέρους της Βόρειας Κορέας θα προκαλούσε «το τέλος» του καθεστώτος της Πιονγκγιάνγκ.

Η δήλωση αυτή του Μπάιντεν έγινε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεόλ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπενθύμισε ότι μόνον εκείνος έχει την εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα αλλά σημείωσε ότι δεν θα αναπτύξει πυρηνικά στην κορεατική χερσόνησο. Πρόσθεσε ότι οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί.

Ο Γιουν Σουκ Γεόλ από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα απαντήσει σε οποιαδήποτε πυρηνική επίθεση της Βόρειας Κορέας. Η ειρήνη με την Πιονγκγιάνγκ είναι εφικτή μόνο με την επίδειξη δύναμης και όχι μέσω της έκφρασης «καλής θέλησης», επέμεινε. «Μπορούμε να επιτύχουμε την ειρήνη με συντριπτικά ανώτερες δυνάμεις και όχι μια πλασματική ειρήνη, βασισμένη στην καλή θέληση της άλλης πλευράς», είπε.

ΗΠΑ και Νότια Κορέα συμφώνησαν εξάλλου να ενισχύσουν την οικονομική συνεργασία τους σε κρίσιμους τομείς της τεχνολογίας, όπως στα μικροτσίπ, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες. Ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι η πολιτική του για τους ημιαγωγούς δεν έχει ως στόχο να πλήξει την Κίνα αλλά, αντιθέτως, να αυξήσει τις θέσεις εργασίας στην εγχώρια βιομηχανία και να βελτιώσει την πρόσβαση στα μικροτσίπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ