ΚΑΙΡΟΣ

Μπάιντεν - Μακρόν: Τανγκό στην Ουάσινγκτον 

«Η Γαλλία είναι μία χώρα από τους πιο ισχυρούς εταίρους μας και τους πιο ικανούς μας συμμάχους κι επίσης ο Εμανουέλ έχει γίνει πια φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν

Της Αθηνάς Παπακώστα

Αποφασισμένοι να παραμείνουν ενωμένοι εμφανίστηκαν ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και σε όσα τους χωρίζουν.

Η πρώτη επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Μπάιντεν ήταν ένα σινιάλο μακράς φιλίας που ενώνει τους δύο ηγέτες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Γάλλος ομόλογός του εστίασαν στους βαθείς δεσμούς που ενώνουν Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες παραμένοντας πιστοί στις δεσμεύσεις τους να ηττηθεί η Μόσχα στον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε και ο πλανήτης να μην κυλήσει στον βούρκο της ύφεσης.

«Η Γαλλία είναι μία χώρα από τους πιο ισχυρούς εταίρους μας και τους πιο ικανούς μας συμμάχους κι επίσης ο Εμανουέλ έχει γίνει πια φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά την ολοκλήρωση της κατ' ίδιαν συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο. 

«Οι χώρες μας είναι αδελφωμένες στη μάχη για την ελευθερία» υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν. «Αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις μαζί. Περιστασιακά έχουμε μερικές μικρές διαφορές αλλά ποτέ δεν είχαμε θεμελιώδεις μέχρι σήμερα» συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Μία από αυτές τις διαφορές ετέθη εμφατικά στο τραπέζι των συνομιλιών και δεν είναι άλλη από την ενόχληση των Ευρωπαίων για την οικονομική πολιτική Μπάιντεν.

Μπροστάρης της ευρωπαϊκής αυτής δυσαρέσκειας είναι ο Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος έχει κατηγορήσει ανοιχτά τις Ηνωμένες Πολιτείες του Τζο Μπάιντεν για προστατευτισμό. 

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ταχθεί κατά των τεράστιων επιδοτήσεων που προβλέπει ο νόμος Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) αφού για τον Μακρόν δημιουργούνται μεγάλες διαφορές ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ευρώπη οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες να πάρουν την απόφαση και να μετακομίσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε την ευκαιρία να μιλήσει απευθείας στον αμερικανό ομόλογο του και να τον πιέσει για εξαιρέσεις των Ευρωπαίων από τον νόμο του και τις τεράστιες επιδοτήσεις σε πράσινες εταιρείες μόνο στις ΗΠΑ. 

Ο Τζο Μπάιντεν, δίχως να απολογηθεί, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν «ατέλειες» στη νομοθεσία του και πρότεινε να γίνουν «μικροδιορθώσεις» αφού, όπως τόνισε, «εμείς θέλουμε να δημιουργούμε θέσεις εργασίας, όχι όμως σε βάρος της Ευρώπης» για να συμπληρώσει ότι «δεν υπήρχε πρόθεση να αποκλειστούν σύμμαχοι μας από τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον».

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εργαστούμε μαζί» τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Μακρόν και υπογράμμισε: «Θέλουμε να πετύχουμε μαζί, όχι ο ένας εις βάρος του άλλου».

Η Ευρώπη πληρώνει ακριβά τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Ο πληθωρισμός καλπάζει και η Γηραιά ήπειρος κινδυνεύει να βυθιστεί σε ύφεση ενώ οι ευρωπαϊκές οικονομίες δεν πρόλαβαν καλά - καλά να συνέλθουν από την περιπέτεια της πανδημίας του κορωνοϊου. Η ενεργειακή κρίση παραμένει και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ευρωπαίοι ηγέτες οι οποίοι επιθυμούν να τελειώσει ο πόλεμος και να μην γιγαντωθεί περαιτέρω ο αντίκτυπος του στις οικονομίες τους. 

Ήδη ο Εμανουέλ Μακρόν συζητά ανοιχτά οι μάχες να τελειώσουν στο τραπέζι του διαλόγου και όχι στο πεδίο, δηλώνοντας παράλληλα ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για εκείνους».

«Υπάρχει μονάχα ένας τρόπος για να λήξει αυτός ο πόλεμος, ο ορθολογικός. Ο Πούτιν να αποσύρει τα στρατεύματα του από την Ουκρανία. Είναι αρρωστημένο αυτό που κάνει» απάντησε ο Τζο Μπάιντεν.

Εντός των επόμενων ημερών ο Εμανουέλ Μακρόν θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο ενώ, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν έχει καμία επικοινωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, άνοιξε για πρώτη φορά την πόρτα για τη διεξαγωγή συνομιλιών αλλά, με όρους.

«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εφόσον, πράγματι, ενδιαφέρεται να βρει τρόπο για να λήξει ο πόλεμος. Κάτι τέτοιο δεν το έχει πράξει ακόμη» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογο του θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ». 

Την ίδια στιγμή, και οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν να στηρίζουν το Κίεβο «για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των δύο ηγετών ο Γάλλος πρόεδρος αποκάλεσε πολλές φορές τον αμερικανό πρόεδρο «Αγαπητέ Τζο» σε μία συνάντηση που κατέστησε σαφές και στις δύο πλευρές ότι είναι αναγκαίο να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να προχωρήσουν χέρι - χέρι.

Η ισχύς των δεσμών των Συμμαχών στο ΝΑΤΟ δοκιμάζεται καθώς ο πόλεμος ετοιμάζεται να εισέλθει στον 10ο μήνα συγκρούσεων.

Ο Τζο Μπάιντεν δηλώνει έτοιμος να συσφίξει τις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τους παραδοσιακούς της συμμάχους, εκ των οποίων ο παλαιότερος είναι η Γαλλία.

Για τον Εμανουέλ Μακρόν ήταν μία καλή ευκαιρία Παρίσι και Ουάσιγκτον «να ξαναγίνουν συμπολεμιστές» και να ανοίξει η βεντάλια των ζητημάτων για μία Ευρώπη λιγότερο αποδυναμωμένη και οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά. 

Πηγή: skai.gr