«Παραλάβαμε καμένη γη»: Ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Τραμπ για την καταστροφική αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Νέα έκθεση του Πενταγώνου αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «περιορίστηκε σοβαρά από τον προκάτοχό του» και επικρίνει τις συνομιλίες του Τραμπ με τους Ταλιμπάν

«Παραλάβαμε καμένη γη» (από τον Τραμπ). Αυτό ακριβώς είναι το πνεύμα της έκθεσης, του Λευκού Οίκου για την καταστροφική αποχώρηση των ΗΠΑ από το μέχρι πρότινος «προπύργιό» τους στην κεντρική Ασία Αφγανιστάν. 

Ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε την Πέμπτη την έκθεση που αιτήθηκε το Κογκρέσο, κατηγορώντας ευθέως την προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ για το χάος στο Αφγανιστάν. «Οι επιλογές του προέδρου Μπάιντεν για τον τρόπο εκτέλεσης μιας αποχώρησης από το Αφγανιστάν περιορίστηκαν σοβαρά από τις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από τον προκάτοχό του», αναφέρει η έκθεση της διοίκησης Μπάιντεν.

Στη συνέχεια, δίνει άλλους λόγους για την απόσυρση, όπως «ο στόχος της Αμερικής δεν ήταν ποτέ η οικοδόμηση έθνους» και ότι η παρουσία των ΗΠΑ εκεί είχε «ασαφείς στόχους χωρίς ορατό τέλος».

Το έγγραφο σημειώνει ότι όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017 υπήρχαν 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν. «Ο πρόεδρος Τραμπ διέταξε απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν χωρίς να συνεννοηθεί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας ή να επιτρέψει στην αφγανική κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το Σεπτέμβριο του 2019, ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε θάρρος τους Ταλιμπάν εξετάζοντας δημόσια το ενδεχόμενο να τους προσκαλέσει στο Καμπ Ντέιβιντ για την επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου» επισημαίνεται στην έκθεση.

Το έγγραφο αναφέρει ότι ο Λευκός Οίκος επί Μπάιντεν εκτελούσε μια εντολή Τραμπ για την απόσυρση των στρατευμάτων μέχρι το καλοκαίρι του 2021, αλλά υποστηρίζει ότι η ομάδα του Τραμπ δεν τούς άφησε «κανένα σχέδιο» για το πώς θα πραγματοποιήσουν την απόσυρση των 2.500 στρατιωτών που είχαν απομείνει. 

Ο Τραμπ είχε συνάψει συμφωνία για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων μέχρι τον Μάιο του 2021, αλλά ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να τις αποσύρει μέχρι τον Σεπτέμβριο. Το έγγραφο ανέφερε ότι ο Μπάιντεν χρειάστηκε να πραγματοποιήσει την απόσυρση που είχε συμφωνήσει ο Τραμπ, διαφορετικά οι Ταλιμπάν θα ξεκινούσαν επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων.
 

Πηγή: dailymail.co.uk