Μπάιντεν για ένταξη Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ: Ισχύει ό,τι και για τις άλλες χώρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παραμένει αμετακίνητος και παραπέμπει στα κριτήρια που ισχύουν για όλες τις χώρες

Παρά τις φωνές που επιθυμούν μία γρήγορη απόφαση για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, παραμένει αμετακίνητος και παραπέμπει στα κριτήρια που ισχύουν για όλες τις χώρες.

Σύμφωνα με τον Guardian, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στη Φιλαδέλφεια, ο Τζο Μπάϊντεν δήλωσε:«Δεν θα το κάνω εύκολο. Νομίζω ότι έχουν κάνει ό,τι χρειάζεται σχετικά με την επίδειξη της ικανότητας στρατιωτικού συντονισμού. Αλλά το σύστημά μας λειτουργεί πολύ συγκεκριμένα για την ασφάλειά του. Είναι διεφθαρμένο; Πληροί όλα τα πρότυπα όπως κάθε άλλο έθνος στο ΝΑΤΟ; Νομίζω ότι θα γίνει. Νομίζω ότι μπορεί. Αλλά δεν είναι αυτόματο».

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε επίσης "εντελώς ανεύθυνη" την ανάπτυξη των πρώτων ρωσικών πυρηνικών κεφαλών στη Λευκορωσία.

Η ανάπτυξη αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Λευκορώσου ομολόγου του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος δάνεισε το έδαφος της χώρας του στη Ρωσία για να επιτεθεί στην Ουκρανία.

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν διατυπώνονται ενόψει της προσεχούς ετήσιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, η οποία θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου.

Η Ουκρανία δεν θα προσκληθεί να ενταχθεί στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια αυτής της συνόδου κορυφής, διευκρίνισε ήδη την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, παρότι υπογράμμισε ότι η Ουκρανία θα γίνει "μέλος του ΝΑΤΟ σε μια δεδομένη στιγμή". Η πρόσκληση είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία ένταξης.

Η Συμμαχία επιθυμεί ωστόσο να πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής την πρώτη συνεδρίαση του νέου συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία υποδέχθηκε πρόσφατα τη Φινλανδία, η οποία έγινε επίσημα το 31ο μέλος της στις 4 Απριλίου.

Η Σουηδία δεν έχει λάβει ακόμη το απαραίτητο πράσινο φως από δύο μέλη, την Τουρκία και την Ουγγαρία, και παραμένει επί του παρόντος στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Έπειτα από δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ τον περασμένο Μάιο, ως άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της απαίτησης της Μόσχας να παγώσει οποιαδήποτε επέκταση της Συμμαχίας προς ανατολάς.

Πηγή: skai.gr