Μπάιντεν: Ετοιμάζει ταξίδι στο Μπέλφαστ για την επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής

Η ειρηνευτική συμφωνία της 10ης Απριλίου 1998 στο Μπέλφαστ έβαλε τέλος στις ταραχές που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τη Βόρεια Ιρλανδία, με πράξεις βίας από παραστρατιωτικές οργανώσεις ενωτικών και ρεπουμπλικανών

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Πρόσκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία για την 25η επέτειο της υπογραφής της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής απηύθυνε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Οι δύο ηγέτες είχαν διμερή συνάντηση στο Σαν Ντιέγκο μετά από την τριμερή σύνοδο AUKUS με τη συμμετοχή του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Άντονι Αλμπανέζε, κατά την οποία ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες του προγράμματος ναυπήγησης νέων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από τη Βρετανία και την Αυστραλία με ενσωμάτωση αμερικανικής τεχνολογίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απάντησε στην πρόσκληση λέγοντας «είναι πρόθεσή μου να πάω στη Βόρεια Ιρλανδία και στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας».

Η ειρηνευτική συμφωνία έβαλε τέλος στις ταραχές που ταλάνιζαν επί δεκαετίες τη Βόρεια Ιρλανδία, με πράξεις βίας από παραστρατιωτικές οργανώσεις ενωτικών και ρεπουμπλικανών.

Υπογράφηκε στις 10 Απριλίου 1998 στο Μπέλφαστ.

Οι εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια λόγω του αμφιλεγόμενου πρωτοκόλλου για την περιοχή που συνόδευσε τη συμφωνία του Brexit είχαν προκαλέσει παρεμβάσεις του Προέδρου Μπάιντεν, που δεν κρύβει την υπερηφάνεια του για τις ιρλανδικές του ρίζες.

Ο Ρίσι Σούνακ προχώρησε στα τέλη του περασμένου μήνα σε μία νέα συμφωνία με την ΕΕ που αντικαθιστά το Πρωτόκολλο Β. Ιρλανδίας. Το λεγόμενο «Πλαίσιο του Ουίνδσορ», που μειώνει τους ελέγχους στο εμπόριο από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, έγινε δεκτό με θετικό τρόπο από τη βρετανική αντιπολίτευση και μερίδα των υποστηρικτών του Brexit, αν και ακόμα εξετάζεται από τους ενωτικούς στη Β. Ιρλανδία.

Οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Ο κ. Μπάιντεν κάλεσε, εξάλλου, τον κ. Σούνακ να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για συνομιλίες.

Πηγή: skai.gr