ΚΑΙΡΟΣ

Μπάιντεν: Επέλεξε την πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, αποφάσισε να προτείνει ως υποψήφια την ομοσπονδιακή δικαστή Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον προκειμένου να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα θητεύσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η εν λόγω απόφαση εκπληρώνει μια προεκλογική δέσμευση του Μπάιντεν.

Εφόσον εγκριθεί από τη Γερουσία, η Τζάκσον θα είναι ο δεύτερος μαύρος δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου - ο δικαστής Κλάρενς Τόμας, Ρεπουμπλικανός, είναι ο άλλος - και μόλις ο τρίτος στην ιστορία.

Επίσης, θα είναι μόλις η έκτη γυναίκα που θα υπηρετήσει Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ για πρώτη φορά τέσσερις γυναίκες θα είναι μέλη του εννεαμελούς Δικαστηρίου. Το σημερινό Δικαστήριο περιλαμβάνει τρεις γυναίκες, μία εκ των οποίων οποίες είναι η πρώτη Λατινοαμερικανή του Δικαστηρίου, η δικαστίς Σόνια Σοτομαγιόρ.

Η Τζάκσον θα ενταχθεί στη φιλελεύθερη μειοψηφία ενός δικαστηρίου που κυριαρχείται από συντηρητικούς που εξετάζουν μεταξύ άλλων μέτρα όπως τον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο Μπάιντεν καλύπτει τη θέση που θα αδειάσει ο δικαστής Στίβεν Μπρέιερ, 83 ετών, ο οποίος συνταξιοδοτείται στο τέλος της θητείας αυτό το καλοκαίρι. Η Τζάκσον, 51 ετών, εργάστηκε ως δικηγόρος του Μπρέιερ στην αρχή της νομικής της σταδιοδρομίας.
 

Πηγή: skai.gr