Μπάιντεν από Μπέλφαστ: Οι ΗΠΑ δεσμεύονται για την διατήρηση της ειρήνης στην Β. Ιρλανδία

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στην ομιλία του ότι οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν από αυτή τη συμφωνία «παραμένουν κρίσιμοι για το μέλλον της Β. Ιρλανδίας».

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη διαβεβαίωση πως «η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία έχει σημασία για τις ΗΠΑ» και πως η χώρα του παραμένει δεσμευμένη στο να συμβάλλει στη διατήρησή της, έδωσε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Όλστερ στο Μπέλφαστ.

Κλείνοντας τη σύντομη επίσκεψή του στη Β. Ιρλανδία με αφορμή τα 25 χρόνια της ειρηνευτικής συμφωνίας της Μ. Παρασκευής, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στην ομιλία του ότι οι θεσμοί που δημιουργήθηκαν από αυτή τη συμφωνία «παραμένουν κρίσιμοι για το μέλλον της Β. Ιρλανδίας».

Μπαίντεν

Στο πλαίσιο αυτό, επιλέγοντας πολύ προσεκτικά τα λόγια του και ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για απόφαση που εναπόκειται στους Βορειοϊρλανδούς, εξέφρασε την ελπίδα να αποκατασταθεί γρήγορα η συγκυβέρνηση των μεγαλύτερων κομμάτων της ρεπουμπλικανικής και της ενωτικής παράταξης στη Β. Ιρλανδία που προβλέπεται από την ειρηνευτική συμφωνία, έτσι ώστε να λειτουργήσει ξανά το τοπικό κοινοβούλιο Στόρμοντ.

Η αποχώρηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος DUP από τη συγκυβέρνηση λόγω διαφωνιών με όρους της συμφωνίας του Brexit έχει προκαλέσει την αναστολή λειτουργίας του Στόρμοντ από τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δε δίστασε επίσης να πει ότι θεωρεί καλό το λεγόμενο Πλαίσιο του Ουίνδσορ που υπέγραψε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια προσπάθεια να ομαλοποιηθεί το εμπόριο μεταξύ Μ. Βρετανίας και Β. Ιρλανδίας και να καμφθούν οι ενστάσεις του DUP - κάτι που πάντως ακόμα δεν έχει συμβεί.

Σε ένα έμμεσο μήνυμα προς το DUP ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι θεωρεί πως το Πλαίσιο του Ουίνδσορ φέρνει την αναγκαία «σταθερότητα και προβλεψιμότητα», συμβάλλοντας στη διατήρηση της ειρήνης.

Η ομιλία του είχε πολλές αναφορές στη διασύνδεση της ειρήνης με την οικονομική ευημερία, στην οποία, όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συμβάλλουν με μεγάλες επενδύσεις στη Β. Ιρλανδία. Όπως είπε, η ειρήνη στην περιοχή είναι ένα ζήτημα που ενώνει την κατά τ' άλλα πολιτικά πολωμένη Ουάσινγκτον.

Υπενθύμισε πως πριν από τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 η ειρήνη στη Β. Ιρλανδία φάνταζε ανέφικτη και κάλεσε την τοπική πολιτική ηγεσία της να εργαστεί ξανά με το ίδιο πνεύμα της πίστης σε ένα καλύτερο μέλλον. «Η Βόρεια Ιρλανδία δε θα πισωγυρίσει», είπε, αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά βίας, ιδίως κατά αστυνομικών. «Η συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα για επιδιόρθωση ακόμα και στον μεγαλύτερο θρυμματισμό», πρόσθεσε.

Τόνισε πως σήμερα υπάρχουν παντού αποδείξεις ότι το Μπέλφαστ και η υπόλοιπη Βόρεια Ιρλανδία απολαμβάνουν τους καρπούς της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Για ακόμα μία φορά έκανε αναφορά στις ιρλανδικές ρίζες του, αλλά σημείωσε επίσης πως είχε και Άγγλους προγόνους.

Η αναφορά αυτή έρχεται μετά από τη δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν «δεν είναι αντι-Βρετανός». Πρόκειται για κατηγορία που του προσάπτουν πολιτικοί παράγοντες της ενωτικής κοινότητας στη Β. Ιρλανδία και η οποία ανέκυψε ξανά μετά από την απόφαση η επίσκεψη στην περιοχή να είναι πολύ μικρότερη από την τριήμερη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, που θα αρχίσει το απόγευμα.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε σύντομες επαφές με τους ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων βορειοϊρλανδικών κομμάτων.

Το πρωί είχε επίσης μία σχετικά σύντομη συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό σε ξενοδοχείο του Μπέλφαστ για καφέ και συζήτηση. Η Ντάουνινγκ Στριτ υποχρεώθηκε να απορρίψει τον ισχυρισμό ότι η αμερικανική πλευρά «υποβάθμισε» τη συνάντηση.

Ο Αμερικανός ηγέτης θα μείνει στην Ιρλανδία ως τη νύχτα της Παρασκευής. Πέρα από τις επίσημες επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας την Πέμπτη, θα επισκεφθεί επίσης τους τόπους καταγωγής των προγόνων του στις κομητείες Λάουθ και Μέιο.

Πηγή: skai.gr