ΚΑΙΡΟΣ

Μπάιντεν: Ανατροπή στις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία μετά τη μείωση της πετρελαιοπαραγωγής

Ο Μπομπ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κάλεσε χθες για πάγωμα της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων

Οργή επικρατεί στις ΗΠΑ κατά της Σαουδική Αραβίας μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της πετρελαιοπαραγωγής, καθώς θεωρείται ότι κάνει έτσι «πλάτες» στον Βλαντίμιρ Πούτιν. 

«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαναξιολογεί τη σχέση των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία αφότου ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, του οργάνου που διαχειρίζεται τα θέματα άμυνας και διπλωματίας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι.

«Νομίζω πως ο πρόεδρος ήταν πολύ σαφής ότι αυτή είναι μια σχέση που πρέπει να συνεχίσουμε να επαναξιολογούμε, ότι πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να την επανεξετάσουμε», δήλωσε ο Κίρμπι σε μια συνέντευξη στο CNN. «Και οπωσδήποτε υπό το φως της απόφασης του ΟΠΕΚ, νομίζω πως εκεί είναι που βρίσκεται.»

Ο Μπάιντεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το μέλλον των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Ο Μπομπ Μενέντεζ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κάλεσε χθες για πάγωμα της συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και του μεγαλύτερου μέρους των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, ενώ κατηγόρησε το βασίλειο ότι βοηθάει στη συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου.

Ο Μπάιντεν απογοητεύθηκε από την απόφαση του ΟΠΕΚ+, είπε ο Κίρμπι, και «είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με το Κογκρέσο για το πώς πρέπει να είναι η σχέση αυτή στο μέλλον».

«Και νομίζω πως θα είναι πρόθυμος να αρχίσει να έχει εκείνες τις συνομιλίες αμέσως. Δεν νομίζω ότι είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένει ή θα έπρεπε να περιμένει, ειλικρινά, για πολύ περισσότερο», είπε ο Κίρμπι.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά είναι ένα θέμα συμφερόντων εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Κίρμπι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ