Μουντιάλ 2022: Το Ιράν έχασε, η Μαχσά Αμινί κέρδισε

Στο άκουσμα του εθνικού ύμνου η ιρανική τηλεόραση δεν έδειχνε τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του Ιράν

Της Αθήνας Παπακώστα

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο ματς Αγγλία - Ιράν της Δευτέρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ δεν ήταν τόσο το ποδόσφαιρο όσο o αγώνας των Ιρανών που ζητούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο την πτώση της υπερσυντηρητικής κυβέρνησης της χώρας. Για πολλές γυναίκες δε, που στη χώρα τους απαγορεύεται να πηγαίνουν στο γήπεδο, ήταν μία μοναδική ευκαιρία να δουν την εθνική τους ομάδα να αγωνίζεται για πρώτη φορά από κοντά, ακόμη κι αν εύχονταν αυτή να χάσει. 

Στο άκουσμα του εθνικού ύμνου η ιρανική τηλεόραση δεν έδειχνε τους ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας του Ιράν. Ο σκηνοθέτης επέλεξε ένα γενικό πλάνο του γηπέδου αφού οι παίκτες ούτε το δεξί χέρι τοποθέτησαν στο ύψος της καρδιάς, ούτε έψελναν τον εθνικό ύμνο. Το βλέμμα τους ήταν στραμμένο στο κενό και τα χέρια τους περασμένα στους ώμους. Κατά τη διάρκεια του αγώνα δεν πανηγύρισαν κανένα από τα δύο γκολ που πέτυχαν.

Στις κερκίδες οι Ιρανοί οπαδοί φρόντισαν να δείξουν την αλληλεγγύη τους στις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα από τις 16 Σεπτεμβρίου. Πολλοί φορούσαν μπλούζες με το σύνθημα "Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία", άλλοι καπέλα με τις φωτογραφίες των δολοφονημένων από το καθεστώς γυναικών διαδηλωτών. Τα μάτια τους όσο ακουγόταν ο εθνικός τους ύμνος ήταν δακρυσμένα ενώ άλλοι χειροκροτούσαν τους παίκτες για τη σιωπηλή τους διαμαρτυρία.

Στο 22ο λεπτό της αναμέτρησης όλοι φώναξαν το όνομα της Μαχσά Αμινί, της 22χρονης που συνελήφθη στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά τη μαντίλα της και μερικές τούφες των μαλλιών της ήταν σε κοινή θέα. Στις 16 Σεπτεμβρίου η κοπέλα ήταν νεκρή με την αστυνομία, δύο μήνες μετά, να εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η 22χρονη υπέστη καρδιακή προσβολή παρά τις αναφορές για θανάσιμα χτυπήματα στο κεφάλι της.   

Ο ιρανικός λαός είναι διχασμένος σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη της εθνικής ομάδας της χώρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους πανηγυρισμούς ως προδοσία  κατά όλων εκείνων, γυναικών και ανδρών, που διακινδυνεύουν τη ζωή τους διαδηλώνοντας στους δρόμους του Ιράν. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου εκπροσωπεί τον λαό και όχι το σκληροπυρηνικό κληρικό κατεστημένο. Ωστόσο, στο Κατάρ αυτοί είναι μειοψηφία και παραμένουν σιωπηλοί αφού όπως είπε στη The Guardian ο Εχσάν που ζει στην Τεχεράνη αλλά μετέβη στο Κατάρ για το Μουντιάλ, "στο Ιράν αυτοί έχουν την εξουσία αλλά έξω από τη χώρα εμείς είμαστε η πλειοψηφία". 

Και ενώ οι ίδιοι οι παίκτες αγωνίζονται και πολλοί από τις κερκίδες εύχονται να αποτύχουν, η ιρανική κυβέρνηση καλεί τους οπαδούς να στηρίξουν την ομάδα καθώς θα βρεθεί αντίπαλη με τους εχθρούς της χώρας, όπως οι ΗΠΑ στις 29 Νοεμβρίου. Την ίδια στιγμή, πιέζει τους παίκτες να μην προβούν σε καμία ενέργεια υπέρ των διαδηλώσεων. 

Όσοι ξένοι δημοσιογράφοι βρίσκονται στο Κατάρ συνομίλησαν με Ιρανές που για πρώτη φορά θα έβλεπαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου από τις κερκίδες του γηπέδου. Καμία δεν μοιράστηκε μαζί τους το επίθετο της. Όπως εξηγούσαν κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο και αυτό εξαιτίας των δηλώσεών τους προς τα ξένα Μέσα. Μάλιστα, κάποιες συστήνονταν ως Μαχσά τονίζοντας χαρακτηριστικά "Όλες είμαστε η Μαχσά Αμινί" και επαναλαμβάνοντας ένα από τα συνθήματα τα οποία ακούγονται στους δρόμους όλης της χώρας.

Το Ιράν ηττήθηκε με 6-2 από την Αγγλία. Στις κερκίδες το αποτέλεσμα της ήττας δεν έχει σημασία. Οι νεκροί στο Ιράν είναι πλέον εκατοντάδες, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 58 παιδιά ενώ ήδη πέντε άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή. Κάποιοι αναμένουν ότι οι παίκτες όταν επιστρέψουν πίσω στη χώρα θα φωτογραφηθούν με την ηγεσία της. Προς στιγμή, σκύβουν το κεφάλι από ντροπή και έπειτα το σηκώνουν ξανά για να κάνουν την ανατροπή ακόμη κι αν αυτός τους ο αγώνας χρειαστεί να πάει στην παράταση για να τον κερδίσουν. 
 

Πηγή: skai.gr