Μόσχα: Αυτοκτόνησε ο δημιουργός της σοβιετικής θερμοπυρηνικής βόμβας

Ο 92χρονος επιστήμονας, ειδικός σε θέματα ατομικής ενέργειας, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο κέντρο της Μόσχας, ενώ οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι δίπλα στο σώμα του βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας

Απαγχονισμένος βρέθηκε ο Γκριγκόρι Κλινίσοφ, ο επιστήμονας, που δημιούργησε την πρώτη σοβιετική θερμοπυρηνική βόμβα δύο σταδίων RDS-37, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Daily Mail.

Ο 92χρονος επιστήμονας, ειδικός σε θέματα ατομικής ενέργειας, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο κέντρο της Μόσχας, ενώ οι ρωσικές αρχές ανέφεραν ότι δίπλα στο σώμα του βρέθηκε ένα σημείωμα αυτοκτονίας και ότι διερευνούν τις συνθήκες του θανάτου του. 

Ο Κλινίσοφ, που πέθανε στις 17 Ιουνίου και ήταν άκρως απόρρητος σχεδιαστής βομβών, είχε κερδίσει το Βραβείο Λένιν το 1962. Ήταν πιο γνωστός ως ένας από τους δημιουργούς της σοβιετικής RDS-37 - μιας θερμοπυρηνικής βόμβας που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά το 1955.

Ο Κλινίσοφ -του οποίου η φωτογραφία δεν κυκλοφόρησε ποτέ από τις σοβιετικές αρχές- βρέθηκε από την κόρη του, 67 ετών. Γεννημένος το 1930, ο σχεδιαστής βομβών ανέπτυξε αρκετούς τύπους γομώσεων θερμοπυρηνικών βομβών για τις επόμενες γενιές.

Η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή είπε: «Βρέθηκε ένα σημείωμα δίπλα στον επιστήμονα, στον αυχένα του οποίου υπήρχαν τραύματα που χαρακτηρίζουν τον απαγχονισμό. Οι λόγοι της αυτοκτονίας μπορεί να είναι η σοβαρή ασθένεια του επιστήμονα και ο θάνατος της συζύγου του». Ωστόσο, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα εν αναμονή της απόφασης για το αν θα κινηθεί ποινική υπόθεση για τον θάνατό του, είπε η επιτροπή.

Ο θάνατος του Κλινίσοφ ακολουθεί μια σειρά από ύποπτους θανάτους ολιγαρχών και Ρώσων υψηλού προφίλ, ιδιαίτερα εκείνων που συνδέονται με στελέχη επιχειρήσεων του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom. Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, έρχεται μόλις μήνες αφότου ο Andrey Botikov - ένας από τους 18 επιστήμονες που εργάστηκαν για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού Sputnik V το 2020 - βρέθηκε στραγγαλισμένος μέχρι θανάτου με ζώνη στο σπίτι του στη Μόσχα. Η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας ξεκίνησε έρευνα για φόνο μετά τον θάνατο.

Πηγή: skai.gr