ΚΑΙΡΟΣ

Μήνυμα φιλίας και ειρήνης από τον Τζο Μπάιντεν στο ιρλανδικό κοινοβούλιο

«Η ειρήνη είναι κρίσιμη», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, λέγοντας ότι συνεχίζει να χρειάζεται φροντίδα -Σχολίασε δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεργάζεται πιο στενά με την Ιρλανδία σε αυτή την προσπάθεια.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

«Οι ΗΠΑ θα είναι ο πιο στενός και αξιόπιστος εταίρος της Ιρλανδίας σε κάθε βήμα», είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του προς τα μέλη και των δύο νομοθετικών σωμάτων της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, την οποία επισκέπτεται από την Τετάρτη.

Επανέλαβε δε την επιθυμία του για αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως ορίζει η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής.

«Η ειρήνη είναι κρίσιμη», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, λέγοντας ότι συνεχίζει να χρειάζεται φροντίδα. Σχολίασε δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συνεργάζεται πιο στενά με την Ιρλανδία σε αυτή την προσπάθεια. «Η ειρήνη είναι αυτή που θα πρέπει να μας καθοδηγεί», συμπλήρωσε.

Καταδίκασε δε την πολιτική βία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να επιτραπεί να επιστρέψει στο νησί.

Στην αρχή της ομιλίας του επανέλαβε το ανέκδοτο με το ράγκμπι που είχε επιχειρήσει να πει το βράδυ της Τετάρτης σε παμπ της πόλης Ντάνταλκ. Αυτή τη φορά χρησιμοποίησε το,σωστό προσωνύμιο για την εθνική ομάδα της Νέας Ζηλανδίας (All Blacks) αντί για το όνομα βρετανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που δρούσε στη Β. Ιρλανδία και ηττήθηκε από τον ΙΡΑ τη δεκαετία του 1920 (Black and Tans). Αυτή η εκ παραδρομής αναφορά του επισημάνθηκε ως γκάφα που απείλησε να αποξενώσει ακόμα περισσότερο τα μέλη της παράταξης των ενωτικών στη Β. Ιρλανδία που έχουν χαρακτηρίσει τον Αμερικανό Πρόεδρο «αντι-Βρετανό».

Κοιτάζοντας δε ψηλά απευθύνθηκε στη μητέρα του με τα λόγια «μαμά, είχες πει ότι θα γινόταν», προσθέτοντας ότι όντας στην Ιρλανδία έχει επιστρέψει στο σπίτι του.

Η ομιλία του περιλάμβανε εκτενή αναφορά στην πολυπληθέστατη ιρλανδική κοινότητα στις ΗΠΑ, στις ιστορικές σχέσεις και τη «διαχρονική συνεργασία» των δύο χωρών, αλλά και στην από κοινού με τις ευρωπαϊκές χώρες αντίδραση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρόγραμμα της Πέμπτης είχε αρχίσει το μεσημέρι με επίσκεψη στην επίσημη προεδρική κατοικία στο Δουβλίνο και συνάντηση με τον Ιρλανδό Πρόεδρο Μάικλ Ντ. Χίγκινς.

Στους κήπους της κατοικίας ο κ. Μπάιντεν φύτεψε μία ιρλανδική βελανιδιά, όπως είχαν κάνει πριν από αυτόν στις επισκέψεις τους οι Πρόεδροι Κένεντι και Ομπάμα.

Επίσης, σήμανε τέσσερις φορές την Καμπάνα της Ειρήνης, που έχει τοποθετηθεί στο σημείο από τις εκδηλώσεις για τη δέκατη επέτειο της ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία είχε υπογραφεί τη Μεγάλη Παρασκευή του 1998.

Αργότερα ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε συνάντηση με τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ. Συζήτησαν μεταξύ άλλων τη διμερή σχέση, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την κοινή επιθυμία τους για αποκατάσταση της λειτουργίας της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το βράδυ παρακάθεται σε επίσημο δείπνο στο Κάστρο του Δουβλίνου και το ταξίδι του θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή με επίσκεψη και ομιλία στην κομητεία Μέιο, από όπου κατάγονταν οι πρόγονοί του.
 

Πηγή: skai.gr