Η χούντα στη Μιανμάρ ανακοίνωσε σήμερα την απελευθέρωση περισσότερων από 7.000 κρατούμενων με την ευκαιρία των 75 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανία.
Για να τιμήσει την επέτειο ο στρατός της Μιανμάρ παρέλασε στην πρωτεύουσα Ναϊπιντάου, σε μια επίδειξη ισχύος. Τα ξημερώματα άρματα μάχης, εκτοξευτήρες ρουκετών και τεθωρακισμένα διέσχισαν τους δρόμους της πόλης. Δημόσιοι υπάλληλοι και μαθητές ακολούθησαν τους στρατιώτες που παρέλασαν, συνοδευόμενοι από στρατιωτική μπάντα, ενώ ελευθερώθηκαν 750 περιστέρια «της ειρήνης», όπως μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Λίγο αργότερα η χούντα ανακοίνωσε ότι θα αφήσει ελεύθερους 7.012 κρατούμενους, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η αμνηστία θα αφορά και όσους συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής των αντιφρονούντων μετά το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021.
«Συνολικά 7.012 κρατούμενοι θα λάβουν χάρη για να τιμήσουμε την 75η επέτειο της ημέρας της ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Ζάου Μιν Τουν εκπρόσωπος της χούντας.
Όταν ρωτήθηκε αν η πρώην ηγέτιδα της χώρας Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που έχει καταδικαστεί σε 33 χρόνια κάθειρξη, θα τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο της ανακοίνωσης αυτής, ο Ζάου Μιν Τουν δεν απάντησε.
Σε ομιλία του προς τους στρατιωτικούς, ο επικεφαλής της χούντας Μιν Αούνγκ Χλάινγκ κατηγόρησε χωρίς να τις κατονομάσει τις χώρες «που παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Μιανμάρ».
Επίσης επεσήμανε ότι ο στρατός θα συναντηθεί με πολιτικά κόμματα για να συζητήσουν «το αναλογικό εκλογικό σύστημα», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Η χούντα ετοιμάζεται για τη διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν αργότερα φέτος, με τις ΗΠΑ να τις χαρακτηρίζουν «απάτη».
Σύμφωνα με ειδικούς, η χούντα ενδέχεται να εγκαταλείψει το απλό πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα, χάρη στο οποίο το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι κατήγαγε σαρωτικές νίκες τις εκλογές του 2015 και του 2020.
Η στρατός είχε δικαιολογήσει το πραξικόπημά του ισχυριζόμενος ότι εντόπισε εκατομμύρια νοθευμένες ψήφους στις εκλογές του 2020, τις οποίες οι διεθνείς παρατηρητές είχαν χαρακτηρίσει σε γενικές γραμμές ελεύθερες.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στενός συνεργάτης της χούντας στην οποία παρέχει και όπλα, απηύθυνε «τους ειλικρινείς χαιρετισμούς του» και προέβλεψε «τη μελλοντική ανάπτυξη» των διμερών σχέσεων.
Διαμαρτυρία
Μετά το πραξικόπημα η Μιανμάρ έχει βυθιστεί στο χάος, ενώ τοπικές πολιτοφυλακές πήραν τα όπλα εναντίον του στρατού.
Πρώην βρετανική αποικία, η Μιανμάρ κήρυξε την ανεξαρτησία της στις 4 Ιανουαρίου 1948 έπειτα από μια μακρά μάχη υπό τον στρατηγό Αούνγκ Σαν, πατέρα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
Μέχρι την ανατροπή της Αούνγκ Σαν Σου Τσι η ημέρα της ανεξαρτησίας της χώρας γιορταζόταν με πολλές συγκεντρώσεις στα πάρκα και τους δημόσιους χώρους. Όμως μετά το πραξικόπημα του 2021 οι εορτασμοί περιορίστηκαν, με τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της χούντας.
Ανταποκριτές του AFP παρατήρησαν ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Γιανγκόν, εμπορικό κέντρο της χώρας όπου τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί σειρά βομβιστικών επιθέσεων.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ προειδοποίησε σήμερα για «την ενδεχόμενη αύξηση των επιθέσεων, των στοχευμένων πυρών ή των εκρήξεων».
Με την ευκαιρία της επετείου η χούντα έδωσε μετάλλια και βραβεία σε υποστηρικτές της, μεταξύ των οποίων ο Ασίν Ουιράθου, ένας ακραίος βουδιστής μοναχός γνωστός για τον ρόλο του στην υποκίνηση θρησκευτικού μίσους στη χώρα, κυρίως εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια.
Ο Ασίν Ουιράθου, τον οποίο το αμερικανικό περιοδικό Time έχει χαρακτηρίσει «βουδιστή μπιν Λάντεν» μετά τις αιματηρές διακοινοτικές συγκρούσεις, έλαβε χθες Τρίτη τιμητικό τίτλο για «την εξαιρετική του δουλειά για το καλό της Ένωσης της Μιανμάρ».
Αφού φυλακίστηκε από την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι για «αποσχιστικό λόγο», ο Ασίν Ουιράθου απελευθερώθηκε από τη χούντα, η οποία απέσυρε όλες τις κατηγορίες εναντίον του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.