Μιανμάρ: Πάνω από 100 νεκροί, ανάμεσά τους δεκάδες παιδιά, από την αεροπορική επιδρομή της χούντας

Συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης προκειμένου να περισυλλέξουν τα απανθρακωμένα σώματα και τα μέλη των θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τη στρατιωτική αεροπορική επιδρομή.

Πάνω από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσα τους γυναίκες και δεκάδες παιδιά, από την επίθεση που σημειώθηκε την Τρίτη στο χωριό Παζί Γκι, στην περιφέρεια Κανμπαλού, κατά τα εγκαίνια γραφείου στο προπύργιο των ανταρτών Pazigyi, της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Σύμφωνα με την ομάδα ακτιβιστών Kyunhla, η οποία βρίσκεται στο σημείο, τουλάχιστον 20 παιδιά σκοτώθηκαν και 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Οικογένειες είχαν ταξιδέψει από κοντινά χωριά για την εκδήλωση, όπου προσφέρθηκε τσάι και φαγητό και και η οποία συνέπεσε με την έναρξη των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς Thingyan, σύμφωνα με το CNN. Το νέο δημοτικό γραφείο άνοιξε υπό την εξουσία της σκιώδης κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (NUG), για το λαό, ως μέρος της αντίστασης κατά της χούντας.

Την ώρα της επίθεσης δεκάδες άτομα βρισκόντουσαν μέσα στο γραφείο με αποτέλεσμα να βρουν φρικτό θάνατο. 

«Δεν είχαμε καμία προειδοποίηση», είπε ο αυτόπτης μάρτυρας. «Οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού βρίσκονταν μέσα στην εκδήλωση» ανέφερε. Συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται στο σημείο της επίθεσης προκειμένου να περισυλλέξουν τα απανθρακωμένα σώματα και τα μέλη των θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά τη στρατιωτική αεροπορική επιδρομή.

Μία εικόνα από το σημείο που κάνει το γύρω του διαδικτύου δείχνει πτώματα να είναι σκορπισμένα δεξιά και αριστερά. 

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο CNN πως λίγο πριν τις 8 το πρωί, ένα αεροσκάφος της στρατιωτικής χούντας βομβάρδισε το χωριό όπου γινόταν η τελετή. Στη συνέχεια, ένα ελικόπτερο Mi35 έκανε κύκλους και άρχισε να πυροβολεί πάνω από το χωριό λίγα λεπτά αργότερα.

«Όταν έφτασα στο σημείο, προσπαθήσαμε να ψάξουμε για ανθρώπους που ήταν ακόμα ζωντανοί», είπε. «Όλα ήταν τρομερά. Άνθρωποι πέθαιναν (καθώς τους μετέφεραν) με μηχανάκια. Παιδιά και γυναίκες. Κάποιοι έχασαν κεφάλι, άκρα, χέρια. Είδα σάρκα στο δρόμο» περιγράφει. 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «καταδικάζει σθεναρά την επίθεση των ένοπλων δυνάμεων της Μιανμάρ (...) και καλεί οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του, τον Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο κ. Γκουτέρες «επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς τον στρατό της Μιανμάρ να τερματίσει την εκστρατεία βίας εναντίον του πληθυσμού» της χώρας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

Πηγή: skai.gr