Κλείσιμο

Μετά τον Νετανιάχου, η ώρα του Αμπάς για τον Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε μία νέα άσκηση ισορροπίας κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ρίξουν τους τόνους και μειώσουν την ένταση στη σκιά των νέων πολύνεκρων βίαιων επεισοδίων τα τελευταία 24ωρα

Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν σε μία νέα άσκηση ισορροπίας κάλεσε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ρίξουν τους τόνους και μειώσουν την ένταση στη σκιά των νέων πολύνεκρων βίαιων επεισοδίων τα τελευταία 24ωρα. Η απότομη κλιμάκωση της βίας στην περιοχή θορύβησε την κυβέρνηση Μπάιντεν και δυσκόλεψε την αποστολή Μπλίνκεν να βρει κοινό έδαφος με τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στο Ισραήλ σε μία από τις πλέον αιματηρές περιόδους στο εσωτερικό της χώρας τα τελευταία έτη. Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό κάλεσε σε άμεση αποκλιμάκωση καλώντας και τις δύο πλευρές να κάνουν από κοινού βήματα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς όπως υπογράμμισε "θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι υπάρχει ένα περιβάλλον στο οποίο, ελπίζω σε κάποιο βαθμό, να δημιουργεί τις συνθήκες από τις οποίες θα μπορούμε να αρχίσουμε την αποκατάσταση της αίσθησης ασφάλειας και για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους". Ο κ. Μπλίνκεν ωστόσο, δεν περιέγραψε με σαφήνεια ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα βήματα καθώς δεν έφερε παραδείγματα ενώ, άγνωστο παραμένει εάν η αμερικανική κυβέρνηση θα το πράξει στο εγγύς μέλλον. 

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε καθόλου στη νέα έκρηξη βίας και επέλεξε να δώσει έμφαση στους κινδύνους με τους οποίους βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα του εξαιτίας του Ιράν ενώ, υπογράμμισε την ελπίδα του για την επέκταση των "Συμφωνιών του Αβραάμ" σύμφωνα με τις οποίες εξομαλυνθήκαν οι σχέσεις του Ισραήλ με κάποιες αραβικές χώρες. Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο σημείο ο Μπλίνκεν, παίρνοντας την σκυτάλη λίγα λεπτά αργότερα, επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την επέκταση των Συμφωνιών εξομάλυνσης αλλά, ξεκαθάρισε ότι αυτές δεν θα μπορούσαν να δράσουν ως υποκατάστατο για τη λύση των δύο κρατών σε ό,τι αφορά στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση. 

Για την Ουάσιγκτον ο μόνος δρόμος, για να οδηγηθούν οι εξελίξεις μπροστά, είναι η λύση των δύο κρατών και γι' αυτό ο αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. "Ο,τιδήποτε μας απομακρύνει από αυτό το όραμα είναι, κατά τη δική μας κρίση, επιζήμιο για τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ και τη μακροπρόθεσμη ταυτότητα του ως εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους" επεσήμανε ο Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη Ραμάλα όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δεν απάντησε για το θέμα.

Η νέα του κυβέρνηση έχει συσταθεί από διαφορετικούς ακροδεξιούς και υπερορθόδοξους εταίρους οι οποίοι αντιτίθενται στην ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους ενώ, στηρίζουν την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη στην οποία οι Παλαιστίνιοι ονειρεύονται ένα δικό τους κράτος. Ήδη εντός του περασμένου Σαββατοκύριακου η νέα κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έλαβε μία σειρά μέτρων κατά των Παλαιστίνιων στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η ενίσχυση των οικισμών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη. 

Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο Ισραήλ πάγωσε το 2014. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Παλαιστινιακό Κέντρο Πολιτικής και Έρευνας το 33% των Παλαιστίνιων και το 34% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών με τα δύο τρίτα των Παλαιστίνιων και το 53% των Ισραηλινών να δηλώνουν κατά. 

Ο Μπλίνκεν συνεχίζει τη μεσανατολική του περιοδεία εν μέσω αυτού του εκρηκτικού περιβάλλοντος. Σειρά έχει η Ραμάλα τη στιγμή που η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ήδη διακόψει τη συνεργασία με το Ισραήλ σε θέματα ασφαλείας μετά τη φονική ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στον καταυλισμό της Τζενίν. Την ίδια ώρα,  το αμερικανικό προξενείο στην Ιερουσαλήμ που εξυπηρετούσε τους Παλαιστινίους δεν έχει επαναλειτουργήσει ενώ, το "λουκέτο" παραμένει και στην παλαιστινιακή αποστολή στην Ουάσιγκτον. Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να επαναλάβει τη λύση των δύο κρατών και στη συνάντηση του με τον Αμπάς ο οποίος ελπίζει η Ουάσιγκτον, στο τέλος, να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην ισραηλινή και όχι στην παλαιστινιακή πλευρά.

Πηγή: skai.gr