Το επεισόδιο της σύντομης ανταρσίας της οργάνωσης-εταιρείας Wagner ενίσχυσε στην Κίνα την πεποίθηση ότι η Ρωσία, στρατηγικός της εταίρος στην αντιμετώπιση της επιρροής της Δύσης δεν είναι όσο σταθερή θα ήλπιζε το Πεκίνο, πιστεύουν οι αναλυτές.
Το Πεκίνο, ενοχλημένο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο 2022, διατηρεί ωστόσο την διπλωματική και οικονομική του στήριξη προς την Μόσχα, που πλήττεται από τις δυτικές οικονομικές κυρώσεις και έχει απομονωθεί στην διεθνή σκηνή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε τον Μάρτιο την Μόσχα, όπου δήλωσε ενώπιον του ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι διμερείς σχέσεις «εισέρχονται σε μία νέα εποχή».
Μετά την σύντομη ανταρσία των μισθοφόρων του ιδιωτικού ρωσικού στρατού της Wagner, το Πεκίνο αντέδρασε χθες δίνοντας την διαβεβαίωση ότι υποστηρίζουν την Ρωσία για την «προστασία της σταθερότητας» της χώρας απέναντι σε μία στάση, η οποία, σύμφωνα με το Πεκίνο, συνιστά «εσωτερική υπόθεση» της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, το Πεκίνο επέλεξε να υιοθετήσει στάση αναμονής απέναντι σε αυτά τα γεγονότα ότι κατάλαβε ότι η ανταρσία της Wagner φέρνει στο φως τις ρωγμές που υπάρχουν στην εξουσία του Πούτιν.
«Η Κίνα έχει ήδη εκπλαγεί για τις φτωχές επιδόσεις των ρώσων στρατιωτικών στην Ουκρανία», δηλώνει η Σούζαν Θόρντον, αμερικανίδα διπλωμάτις, πρώην υφυπουργός αρμόδια για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
«Το επεισόδιο αυτό θα θεωρηθεί πιθανότατα νέα ένδειξη αδυναμίας», λέει.
Η εικόνα του Πούτιν
Η κινεζική ηγεσία θεωρεί εδώ και καιρό την Ρωσία χρήσιμο και αξιόπιστο εταίρο στην προσπάθειά της να συγκροτήσει ένα μέτωπο που θα αποτελεί αντίβαρο στην δυτική επιρροή στην διεθνή σκηνή.
Πριν από την ανταρσία της Wagner, η Κίνα «πιθανότατα δεν είχε καμία αμφιβολία ως προς το γεγονός ότι ο Πούτιν είναι ο αναμφισβήτητος ηγέτης της Ρωσίας», δηλώνει ο Βίκτορ Σιχ (Victor Shih), ειδικός σε θέματα κινεζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο.
Ομως, έπειτα από μία τόσο «κατάφωρη» αμφισβήτηση της εξουσίας του κυρίου του Κρεμλίνου, το Πεκίνο «στο εξής θα εξετάσει σοβαρά τις δυναμικές της εξουσίας στην Ρωσία», τονίζει.
Η Κίνα είναι ο πρώτος οικονομικός εταίρος της Ρωσίας, με διμερείς εμπορικές ανταλλαγές που τον περασμένο χρόνο έφθασαν στο ρεκόρ των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων (174 δισεκατομμυρίων ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία των κινεζικών τελωνειακών υπηρεσιών.
Και η Κίνα σχεδόν διπλασίασε τον Μάιο τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2022, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Το Πεκίνο παρουσιάζεται ουδέτερο απέναντι στην ρωσική εισβολή. Ζητεί τον σεβασμό της κυριαρχίας όλων των χωρών, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας, όπως υπονοείται, αλλά δεν καταδίκασε ποτέ δημόσια την εισβολή του Πούτιν, προκαλώντας τις επικρίσεις των δυτικών συμμάχων του Κιέβου.
«Σοκ»
«Αυτό υπήρξε πιθανότατα σοκ για το Πεκίνο και ιδιαίτερα για τον Σι Τζινπίνγκ, να βλέπει τους μηχανισμούς εσωτερικής άμυνας της Ρωσίας να δοκιμάζονται», δηλώνει ο Μπγιόρν Αλεξάντερ Ντούμπεν (Björn Alexander Duben), ειδικός στις σινορωσικές σχέσεις του Πανεπιστημίου του Jilin της Κίνας. Και είναι βέβαιο ότι η κινεζική ηγεσία «θα θελήσει να αντλήσει διδάγματα».
Το Πεκίνο αντιμετωπίζει συχνά με ανησυχία τα επεισόδια αποσταθεροποίησης που ταράζουν την γείτονά της.
Η κινεζική ηγεσία αναφέρεται συχνά στην πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και στην αστάθεια που ακολούθησε ως παράδειγμα προς αποφυγήν που δικαιολογούν την άσκηση της εξουσίας με πυγμή.
«Η Κίνα είναι συνηθισμένη σε θεαματικές μεταβολές στην Ρωσία, ακόμη και αν δεν είναι αναγκαστικά της αρεσκείας της», σημειώνει ο Γιου Μπιν ( Yu Bin), καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βίτενμπεργκ (Wittenberg) στην Γερμανία.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η στάση της Wagner μπορεί να ωθήσει το Πεκίνο να ενισχύσει τις προσπάθειες μεσολάβησης για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αποδυνάμωση της Ρωσίας.
Αλλά το κυριότερο είναι ότι «τα τελευταία γεγονότα θα οδηγήσουν πιθανότατα την Κίνα να υποτιμήσει την αντίληψή της για την ισχύ του ρωσικού κράτους και την πολιτική σταθερότητα τη Ρωσία, εκτιμά ο Βίκτορ Σιχ του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο. «Είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η εισβολή στην Ουκρανία κλονίζει εκ θεμελίων την σταθερότητα της Ρωσίας».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.