Κατάρ: «Πολύ σύντομα οι όμηροι θα ελευθερωθούν» – Ο Ερντογάν διεκδικεί ρόλο - Τι δείχνει δήλωση της Χαμάς

Το Κατάρ έχει αυξημένη επιρρόη στους Ισλαμιστές - "Προς το παρόν εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι" 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, τουλάχιστον των αμάχων, δημιουργούν οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών, με τον «άξονα» Ντόχα και Άγκυρας να δείχνει ότι ενεργοποιείται ενώ ο ισραηλινός στρατός, διαμηνύει ότι θέλει να εντείνει την πίεση στην ισλαμιστική οργάνωση λίγο πριν από την χερσαία επιχείρηση.

Η Ντόχα εκτιμά ότι πολύ σύντομα οι όμηροι θα απελευθερωθούν

Το Κατάρ, μια από τις χώρες που έχουν μεσολαβητικό ρόλο στην κρίση των ομήρων της Χαμάς, και έχει αυξημένη επιρρόη στους Ισλαμιστές, θεωρεί πιθανή την απελευθέρωση "πολύ σύντομα" των ομήρων χάρη στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας αυτής σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

"Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι αυτό θα γίνει σήμερα, αύριο ή μεθαύριο. Αλλά βρισκόμαστε σε έναν δρόμο που θα οδηγήσει πολύ σύντομα στην απελευθέρωση των ομήρων, κυρίως των αμάχων", δήλωσε ο Μάτζεντ Αλ-Ανσάρι την επομένη της απελευθέρωσης δύο Αμερικανίδων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.

Μια διαμεσολάβηση του Κατάρ οδήγησε στην απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων το βράδυ της Παρασκευής, καθώς η Ντόχα είχε εξηγήσει ότι είχε συζητήσεις με τους Ισραηλινούς και τη Χαμάς.

"Προς το παρόν εργαζόμαστε για μια συμφωνία βάσει της οποίας θα απελευθερωθούν πρώτα όλοι οι άμαχοι όμηροι", πρόσθεσε ο Αλ-Ανσάρι στη συνέντευξη.

Η απελευθέρωση των δύο Αμερικανίδων "μας καθησυχάζει, όπως και τους εταίρους μας, καθώς βλέπουμε ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες αποδίδουν και πρέπει να συνεχιστούν", τόνισε.

Οι δύο γυναίκες επισκέπτονταν το κιμπούτς Ναχάλ Οζ όταν απήχθησαν από τη Χαμάς, κατά τη διάρκεια της αιματηρής επίθεσής της στο Ισραήλ. Αυτή είναι η πρώτη απελευθέρωση ομήρων που επιβεβαιώθηκε και από τις δύο πλευρές.

Περίπου 210 όμηροι σύμφωνα με νέα αναθεώρηση του IDF - Ισραηλινοί, ξένοι και πολίτες διπλής υπηκοότητας- απήχθησαν στο Ισραήλ και οδηγήθηκαν στη Γάζα από τους μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της χωρίς προηγούμενο επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, η οποία πυροδότησε πόλεμο, με το Ισραήλ να βομβαρδίζει έκτοτε τη Λωρίδα της Γάζας για να "εξοντώσει" το ισλαμιστικό κίνημα.

Χαμάς: Συνδέει την χερσαία επιχείρηση με την τύχη ομήρων Ισραηλινών στρατιωτικών

Την ίδια στιγμή, η ισλαμιστική οργάνωση διεμήνυσε σήμερα Σάββατο ότι δεν θα συζητήσει την τύχη των ομήρων που είναι Ισραηλινοί στρατιωτικοί, μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει την «επιθετικότητα» του στη Λωρίδα της Γάζας. Όμως, ευθυγραμμίζομενη κατά τα φαινόμενα με το Κατάρ, η Χαμάς δηλώνει ουσιαστικά ότι δεν προτίθεται να κρατήσει αμάχους ομήρους.

«Η στάση μας αναφορικά με τον στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρη: σχετίζεται με (ενδεχόμενη) ανταλλαγή κρατουμένων, και δεν θα τη συζητήσουμε μέχρι το Ισραήλ να τερματίσει την επιθετικότητα του στη Γάζα και στους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάμ από τον Λίβανο, στη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.

Σημειώνεται ότι μια Αμερικανίδα και η κόρη της, που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν «για ανθρωπιστικούς λόγους» σύμφωνα με την ισλαμιστική οργάνωση. 

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα για διαρκή ειρήνη»

Επικοινωνία με τον ανώτατο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιά είχε το Σάββατο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διεκδικεί διαμεσολαβητικό ρόλο. Ο Χανίγια είναι ο «νο 1» καταζητούμενος των Ισραηλινών, και η Χαμάς θεωρείται από πολλά δυτικά κράτη τρομοκρατική οργάνωση. O Ερντογάν διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χαμάς, που έχει ισχυρή παρουσία στην Τουρκία, κάτι που προκαλεί τη δυσαρέσκεια του Ισραήλ.

«Η Άγκυρα εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η Γάζα θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια, οι τραυματίες μπορούν να νοσηλευθούν στην Τουρκία όταν είναι απαραίτητο» δήλωσε ο Ερντογάν στον Ισμαήλ Χανίγια. 

«Η Τουρκία θα συνεχίσει τον διεθνή αγώνα για διαρκή ειρήνη, ίδρυση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ» διεμήνυσε ο πρόεδρος Ερντογάν στον Χανίγια σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλη Κωστίδη. 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr