ΚΑΙΡΟΣ

Διπλωματικός πυρετός για έξοδο κινδύνου: Ο Μπάιντεν την Τετάρτη στο Ισραήλ 

Η χρονική στιγμή επιστροφής του στο Ισραήλ αλλά και η άφιξη του Μπάιντεν στη χώρα είναι κρίσιμη, αφού οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται με το χέρι στην σκανδάλη για την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα

Της Αθηνάς Παπακώστα


Μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν είχε ξεπεράσει πλέον τις οκτώ (!) ώρες συνάντησης με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και το διευρυμένο υπουργικό συμβούλιο της νέας εθνικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης. Λίγο μετά τις 3 τα ξημερώματα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τελικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, μεταβαίνει στο Ισραήλ αύριο, Τετάρτη.

Η χρονική στιγμή επιστροφής του στο Ισραήλ αλλά και η άφιξη του Αμερικανού προέδρου στη χώρα είναι κρίσιμη, αφού οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη για την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα, το πέρασμα της Ράφα παραμένει κλειστό και μέρος του έχει καταστραφεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς ενώ, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν όμηροι στα χέρια ενόπλων της Χαμάς.

H νέα συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό ήταν η δεύτερη σε χρονικό διάστημα πέντε ημερών και προέκυψε όταν πλέον ο Άντονι Μπλίνκεν είχε ολοκληρώσει μία περιοδεία-εξπρές σε έξι αραβικές χώρες: την Ιορδανία, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο. Η δεύτερη αυτή επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ αποδεικνύεται πως αφορούσε σε έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων με την ισραηλινή ηγεσία αλλά και τη μεταφορά των μηνυμάτων που συνέλεξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κατά το διπλωματικό του σπριντ στη Μέση Ανατολή.

Είναι γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη διάχυση της σύγκρουσης στην περιοχή. Η πρωτοφανής κίνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για την αποστολή δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων στην Ανατολική Μεσόγειο απέδειξε από νωρίς την πρόθεση των Αμερικανών να εξαναγκάσουν την σιιτική, φιλοιρανική Χεζμπολάχ να σκεφτεί δύο και τρεις φορές εάν θα τολμήσει να επιτεθεί κατά του Ισραήλ από τον βορρά και τον νότιο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, σταθερά μέρος της στρατηγικής της Ουάσιγκτον παραμένει η συγκράτηση του Ισραήλ αφού, η αμερικανική πλευρά κρίνει πως μία απότομη και μεγάλη αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων στη Γάζα θα ανέβαζε επικίνδυνα το θερμόμετρο στην ήδη καυτή Μέση Ανατολή. Ήδη κατά την ανακοίνωση άφιξης Μπάιντεν στο Ισραήλ έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα λάβει ενημέρωση για τους στρατηγικούς στόχους του Ισραήλ καθώς επίσης και το πώς θα διεξαχθούν οι ισραηλινές επιχειρήσεις ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες αμάχων. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μπλίνκεν - κατά την αναχώρησή του από το Κάιρο -   με τις οποίες καλούσε το Ισραήλ «να αποφύγει να βλάψει αμάχους», η τοποθέτηση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ότι «η αντίδραση του Ισραήλ υπερβαίνει τα όρια της αυτοάμυνας και ισοδυναμεί με συλλογική τιμωρία» αλλά και ένα μπαράζ διαρροών από την πλευρά της Τεχεράνης ότι «το Ιράν δεν θα μείνει παρατηρητής» σε αυτή την κατάσταση «εάν τα εγκλήματα στη Γάζα συνεχιστούν».

Υπό το εφιαλτικό σενάριο διάχυσης της σύρραξης, ο διπλωματικός πυρετός, ευτυχώς, επιμένει, αλλά οι επόμενες ημέρες αναμένεται να αποδειχθούν κρίσιμες αφού ο πρόεδρος Μπάιντεν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Τελ Αβίβ θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου και θα έχει επαφές με τον βασιλιά της χώρας, Αμπντάλα, τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς. 
 

Πηγή: skai.gr