Μεντβέντεφ: Οι Ουκρανοί είχαν «πυρηνικές ψευδαισθήσεις», γι’ αυτό και η «ειδική επιχείρηση»

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας επικαλέστηκε τις «πυρηνικές ψευδαισθήσεις του καθεστώτος του Κιέβου» μεταξύ των λόγων για τη λεγόμενη από το Κρεμλίνο «ειδική επιχείρηση» 

Η απόφαση της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση» επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις απειλές του Κιέβου για επανέναρξη του πυρηνικού του προγράμματος, υποστήριξε ο αναπληρωτής γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο προφίλ του στο VKontakte τη Δευτέρα. Μάλιστα, αντιπαρέθεσε το Κίεβο, ως παράδειγμα προς αποφυγήν, με τη Νότια Αφρική σα παράδειγμα προς μίμηση! 

Δήλωσε ότι «’το καθεστώς του Κιέβου’ κλαίει πικρά για την απόφαση του Μνημονίου της Βουδαπέστης του 1994 για την απόσυρση του πυρηνικού οπλοστασίου [της Ουκρανίας] που κληρονόμησε από την ΕΣΣΔ και βρισκόταν στο έδαφός τους». 

«Και επίσης [οι Ουκρανοί ηγέτες είπαν] ότι θα το είχαν χρησιμοποιήσει εναντίον μας και των πολιτών τους με διαβολική ευχαρίστηση» ισχυρίστηκε  ο Μεντβέντεφ. «Την οποία υπαινίχθηκαν αναμφίβολα όταν απείλησαν να ξαναρχίσουν το πυρηνικό πρόγραμμα, το οποίο πυροδότησε σε μεγάλο βαθμό την ‘ειδική στρατιωτική επιχείρηση’», έγραψε.

Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι όλοι οι Ουκρανοί πρόεδροι, από τον Λεονίντ Κράβτσουκ έως τον Βλαντιμίρ Ζελένσκι, σημείωσαν αργότερα ότι η Ουκρανία απέρριψε το πυρηνικό της οπλοστάσιο αναγκαστικά, «παρότι το Κίεβο δεν είχε κανένα μέσο να διατηρήσει τη «δύναμη» που είχε αποκτήσει τυχαία». Ο Μεντβέντεφ είπε επίσης ότι «η απόφαση να αποσυρθεί το πυρηνικό οπλοστάσιο από την Ουκρανία ελήφθη λόγω των σοβαρών πιέσεων από την Ουάσιγκτον».

Επικαλέστηκε δε τη Νότια Αφρική ως το αντίθετο παράδειγμα της Ουκρανίας, γιατί ήταν «η πρώτη και μοναδική χώρα που κατείχε πυρηνικά όπλα, τη δυνατότητα να τα παράγει, το σύστημα διοίκησης και τα μέσα για αποτελεσματικότητα για να λάβει μια σημαντική πολιτική απόφαση και τα απέρριψε όλα αυτά οικειοθελώς». 

Ο αναπληρωτής γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας σημείωσε επίσης ότι η δημοκρατική κυβέρνηση που ανέβηκε στην εξουσία μετά την πτώση του Απαρτχάιντ «υιοθέτησε μια υπεύθυνη και κυρίαρχη στάση έναντι του λαού τους, των γειτονικών χωρών και ολόκληρης της παγκόσμιας κοινότητας, και σήμερα δεν μετανιώνει για την επιλογή που έκανε πριν από 30 χρόνια• είναι περήφανη γι' αυτή, και προσφέρει στους άλλους ένα δρόμο με το δικό της παράδειγμα».

«Ακριβώς γι' αυτό η Νότια Αφρική σήμερα είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής μιας νέας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που διαμορφώνεται. Η Πρετόρια, σε ισότιμη βάση με τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία, είναι βασικό στοιχείο των καλά συντονισμένων BRICS μηχανισμό», κατέληξε ο Μεντβέντεφ.
 

Πηγή: skai.gr