Μελλοθάνατος Ιάπωνας 87 ετών περιμένει 40 χρόνια την εκτέλεσή του και τώρα ίσως «γλιτώσει»

Ο γηραιότερος καταδικασμένος σε θάνατο παγκοσμίως, Ιγουάο Χακαμάντα, κατάφερε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του

Η ιστορία του Ιγουάο Χακαμάντα θα μπορούσε να είναι σενάριο του Χόλυγουντ αλλά είναι αληθινή. Ο 87χρονος Ιάπωνας θεωρείται ο γηραιότερος καταδικασμένος σε θάνατο παγκοσμίως, που ακόμα όμως δεν έχει εκτελεστεί η ποινή του,  σχεδόν 60 χρόνια αφού κρίθηκε (αρχικά) ένοχος για φόνο.

Το 1968 καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για μια τετραπλή δολοφονία: του αφεντικού του και τριών μελών της οικογένειάς του και έκτοτε περιμένει να εκτελεστεί – η  Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, είναι μία από τις τελευταίες βιομηχανικές και δημοκρατικές χώρες που επιβάλλουν τη θανατική ποινή

Σήμερα ωστόσο δικαστήριο στην Ιαπωνία έδωσε εντολή να εκδικαστεί εκ νέου η υπόθεση του Χακαμάντα. 

«Περίμενα αυτή την ημέρα 57 χρόνια και έφτασε», δήλωσε η Χιντέκο, αδελφή του Χακαμάντα ενώ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο ενώ υποστηρικτές του φώναζαν: «Απελευθερώστε τον Χακαμάντα τώρα».

Μέσα και έξω από την φυλακή

Ο Χακαμάντα ομολόγησε το έγκλημα έπειτα από εβδομάδες ανακρίσεων, όμως αργότερα ανακάλεσε. Έκτοτε δεν σταμάτησε να δηλώνει αθώος.

Ο πρώην μποξέρ αφέθηκε ελεύθερος το 2014, αφού δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρχαν αμφιβολίες για την ενοχή του, βασιζόμενο σε τεστ DNA που έγι-ναν στα ρούχα του, βασικό στοιχείο της κατηγορούσαν αρχής, και δέχθηκε να δικαστεί εκ νέου. Το 2018 όμως, έπειτα από έφεση που άσκησε η εισαγγελία, το Ανώτερο Δικαστήριο του Τόκιο αμφισβήτησε την εγκυρότητα των τεστ DNA και ακύ-ρωσε την απόφαση του 2014.

Στα τέλη του 2020 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας ακύρωσε απόφαση που απαγόρευε στον Χακαμάντα να δικαστεί εκ νέου, ένα νέο το οποίο η αδελφή του είχε χαρακτηρίσει «δώρο» Χριστουγέννων.

Οι συγγενείς του τονίζουν τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Χακαμάντα έπειτα από τέσσερις δεκαετίες σε ένα κελί όπου κάθε ημέρα περίμενε την εκτέλεσή του δι’ απαγχονισμού.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για επανεξέταση διάφο-ρων υποθέσεων στην Ιαπωνία, εξαιτίας των αλλαγών που έγιναν στο δικαστικό σύστημα.

Πηγή: skai.gr