Μεγάλη νίκη του «Όχι» στη Σκωτία

Ξεκάθαρο «Όχι» στην ανεξαρτητοποίησή της από το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε η Σκωτία, με τους σκωτσέζους να αποφασίζουν την παράταση της 307ετούς ένωσής τους με την Αγγλία. Μιλώντας λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προανήγγειλε ένα πιο αποκεντρωμένο σύστημα διακυβέρνησης για το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση των ψήφων και στις 32 εκλογικές περιφέρειεςτο «Όχι» επικράτησε με 55,3%, ενώ το «Ναι» έλαβε το 44,7% της λαϊκής ψήφου. Η συμμετοχή υπολογίζεται στο εντυπωσιακό 84,6%, με περίπου 3,6 εκατομμύρια πολίτες να προσέρχονται στις κάλπες.

Την ήττα του «Ναι» παραδέχτηκε ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας, και ηγέτης των εθνικιστών, Άλεξ Σάλμοντ, σημειώνοντας πως αποδέχεται «την ετυμηγορία του λαού» και καλώντας τους υποστηρικτές του να πράξουν το ίδιο.

Embedded image permalink

Κάλεσε ωστόσο το Λονδίνο να τηρήσει την υπόσχεσή του και να παραχωρήσει το ταχύτερο δυνατό αυξημένες εξουσίες στη Σκωτία.

Ο επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ της ένωσης Άλιστερ Ντάρλινγκ είπε πως οι Σκωτσέζοι επέλεξαν «τη θετική αλλαγή αντί του αχρείαστου χωρισμού».

«Θα πάμε μπροστά ως ένα έθνος», δήλωσε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Σάλμοντ.

Συντριπτική ήταν η επικράτηση των ενωτικών στο Εδιμβούργο, όπου το «Όχι» απέσπασε το 61,1%. Αντίθετα, «Ναι» στην ανεξαρτησία ψήφισε η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, η Γλασκώβη, με 53% έναντι 47%, αποτέλεσμα που αποδείχτηκε ωστόσο πύρρειος νίκη για τους εθνικιστές.

Πέραν της Γλασκώβης, το «Ναι» έχει επικρατήσει μόνο σε άλλες τρεις περιφέρειες.

Ο Άλεξ Σάλμοντ άλλαξε τη φωτογραφία στην αρχική σελίδα του στο Facebook αναρτώντας το σύνθημα «Μία Σκωτία», ωστόσο αναλυτές επισημαίνουν ότι η διαχείριση της κατάστασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα κυλήσει η διαδικασία απονομής περισσότερων εξουσιών στο Εδιμβούργο στους τομείς της φορολογίας, των δαπανών και του κοινωνικού κράτους.

Οι εκτιμήσεις για τους παράγοντες που καθόρισαν το αποτέλεσμα στέκονται πρωτίστως στην αβεβαιότητα για μια σειρά θεμάτων που θα δημιουργούσε η ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας, όπως το εθνικό νόμισμα και η σχέση με την Ε.Ε. Εκτιμάται επίσης ότι πολλοί αναποφάσιστοι πείστηκαν από τη μέση πρόταση της αυξημένης αυτονομίας που πρόσφερε την 11η ώρα το Λονδίνο βλέποντας την ενίσχυση του στρατοπέδου του «Ναι».

Υποστηρικτές του «Όχι» σχολιάζουν δε ότι για μια μερίδα αναποφάσιστων αυτό που σε μικρότερο βαθμό μπορεί να καθόρισε την απόφασή τους ήταν η αίσθηση ότι είχε δημιουργηθεί μία ατμόσφαιρα στην οποία φοβούνταν να εκδηλωθούν όσοι υποστήριζαν την ένωση.

Σχολιαστές έχουν κάνει λόγο για υπέρμετρα εθνικιστικές εκφάνσεις της στάσης των οπαδών του «Ναι», ιδίως όσο πλησίαζε το δημοψήφισμα. Η άλλη πλευρά απορρίπτει τις κατηγορίες, έχοντας παράλληλα κάνει λόγο για συνεχή εκβιαστικά διλήμματα που τέθηκαν από την πλευρά του «Όχι», τόσο από το Λονδίνο όσο και στη Σκωτία.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Εδιμβούργο - Newsdesk ΣΚΑΪ