ΚΑΙΡΟΣ

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα για τις διακοπές τους οι Βρετανοί

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Εκτενές δημοσίευμα με τίτλο «Πώς η Ελλάδα κινήθηκε νωρίς και αποφασιστικά για να κρατήσει εκτός την Covid-19» φιλοξενεί η Daily Telegraph.

Η βρετανική εφημερίδα σχολιάζει ότι η Ελλάδα είχε όλα τα γνωρίσματα μιας επικείμενης καταστροφής αναφορικά με τον κορωνοϊό, όπως την προηγούμενη οικονομική κρίση, την πολιτική αστάθεια, τη διαφθορά και τον γηραιό πληθυσμό, αλλά κατάφερε να αψηφήσει τις πιθανότητες και να έχει, «όπως και να το δει κανείς», μία απρόσμενα «πολύ επιτυχημένη» διαχείριση της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση εισάκουσε νωρίς τις προειδοποιήσεις και έκανε τις απαιτούμενες κινήσεις εγκαίρως, μεταξύ άλλων αυξάνοντας τις κλίνες αυξημένης φροντίδας σε νοσοκομεία και προστατεύοντας τις δομές κοινωνικής περίθαλψης.

Το δημοσίευμα ακολουθεί ρεπορτάζ που προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ITV το βράδυ της Τρίτης, το οποίο αναφέρθηκε στους δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ στα ελληνικά νησιά.

Ο απεσταλμένος του βρετανικού καναλιού αναφέρθηκε στην περίπτωση της Κιμώλου, όπου λήφθηκαν δείγματα από 40 εκ των 300 κατοίκων, έτσι ώστε το νησί να έχει τις βάσεις να αντιμετωπίσει πιθανή εισαγωγή κρούσματος από τουρίστες αυτό το καλοκαίρι.

Όπως τονίστηκε, οι διαγνωστικοί έλεγχοι είναι βασικό εργαλείο αυτής της στρατηγικής. Ο Βρετανός δημοσιογράφος επισκέφθηκε και το αρχηγείο της Πολιτικής Προστασίας, όπου ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς του επισήμανε ότι η υπηρεσία έχει τις λεπτομέρειες όχι μόνο για κάθε κρούσμα στη χώρα, αλλά και για κάθε επαφή του κρούσματος.

Το ρεπορτάζ έκανε λόγο για «υποδειγματική» επίδοση της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης, η διατήρηση της οποίας ίσως κρίνει το κατά πόσο οι Βρετανοί θα κάνουν αυτό το καλοκαίρι διακοπές στο εξωτερικό.

Ανάλογο ρεπορτάζ για γιατρούς του ΕΟΔΥ που μετακινούνται από νησί σε νησί με λέμβους, από τη Σίκινο αυτή τη φορά, δημοσίευσε και το Associated Press, ρεπορτάζ που έχει αναπαραχθεί από τη δημοφιλή ιστοσελίδα της Daily Mail.

Την ίδια ώρα, η tour operator TUI έχει αρχίσει να προσφέρει καλύτερες τιμές σε ορισμένα πακέτα διακοπών για την Ελλάδα και άλλους προορισμούς από τα τέλη Ιουλίου.

Οι καλύτερες προσφορές αφορούν νησιά όπως η Κως, η Ρόδος και η Κέρκυρα. Ενδεικτικά, πακέτο για επτά νύχτες στην Κω προσφέρεται έναντι 843 λιρών κατ' άτομο, αντί αρχικής τιμής 1147 λιρών. Στη Ρόδο αντίστοιχο πακέτο έχει μειωθεί από 755 σε 507 λίρες ανά άτομο.

Παράγοντες της τουριστικής αγοράς δηλώνουν στο ΣΚΑΪ ότι αυτή τη στιγμή δε γίνονται κρατήσεις, καθώς η ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office κατά ταξιδιών αναψυχής στο εξωτερικό σημαίνει ότι οι επίδοξοι τουρίστες δε βρίσκουν ασφάλιση για τα ταξίδια τους σε περίπτωση ακύρωσης.

Προσδοκούν όμως ότι με το που θα αρθούν τα εμπόδια, ενδεχομένως στα μέσα Ιουλίου, θα αρχίσουν να προσφέρονται ακόμα καλύτερες εκπτώσεις που θα δελεάσουν τους ήδη «απεγνωσμένους» για διακοπές Βρετανούς.

Την ίδια ώρα, η Ryanair έδωσε μια μικρή ώθηση αισιοδοξίας στους Βρετανούς επίδοξους ταξιδιώτες ανακοινώνοντας ότι σκοπεύει να αρχίσει να προσφέρει καθημερινές πτήσεις από χώρες της βόρειας Ευρώπης, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, από την 1η Ιουλίου προς προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Η αεροπορική Jet2 και η tour operator Jet2Holidays έχουν επίσης θέσει την 1η Ιουλίου ως ημερομηνία προτιθέμενης επανέναρξης πτήσεων και πακέτων διακοπών προς τη Μεσόγειο.

Οι Βρετανικές Αερογραμμές έχουν πει ότι σκοπεύουν σε μία «ουσιώδη» επανέναρξη πτήσεων από την αρχή Ιουλίου, εφόσον έχουν χαλαρώσει οι ισχύοντες περιορισμοί, ενώ η EasyJet φιλοδοξεί να επεκτείνει το δίκτυο πτήσεων που έχει προαναγγείλει για τις 15 Ιουνίου, το οποίο σε πρώτη φάση καλύπτει κυρίως πτήσεις εσωτερικού σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία, με ελάχιστες διεθνείς συνδέσεις με άξονα τη Γενεύη.