Της Αθηνάς Παπακώστα
Όσο όλοι φοβούνται μία νέα κλιμάκωση ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται σήμερα και αύριο Ισραήλ και Δυτική Όχθη. Θα είναι μία εύκολη επίσκεψη; Όχι. Δεν ήταν, άλλωστε, ούτε πριν την απότομη κλιμάκωση της κρίσης. Σίγουρα όμως πλέον περιπλέκεται περαιτέρω.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα φτάσει στο Ισραήλ έχοντας πρώτα ολοκληρώσει μία σημαντική επίσκεψη - αστραπή στην Αίγυπτο. Θα συναντηθεί σήμερα, Δευτέρα, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου και θα έχει επίσης συνομιλίες και με τον πρόεδρο της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς αύριο στη Ραμάλα. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους το βασικό θέμα αυτών των συναντήσεων θα είναι η ανάγκη για αποκλιμάκωση της νέας ισραηλινοπαλαιστινιακής έντασης.
Το Ισραήλ ξύπνησε χθες Κυριακή με το Υπουργικό Συμβούλιο Ασφαλείας να έχει συνεδριάσει υπό τον Νετανιάχου και να έχει αποφασίσει το βράδυ του Σαββάτου μία σειρά τιμωρητικών μέτρων κατά των Παλαιστινίων ως απάντηση στις νέες τραγωδίες των τελευταίων ημερών. Στην Ιερουσαλήμ την Παρασκευή και το Σάββατο επτά Ισραηλινοί έπεσαν νεκροί και πέντε τραυματίστηκαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις με πυροβολισμούς από την πλευρά των Παλαιστινίων ως αντίποινα για την επιδρομή των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων στην παλαιστινιακή πόλη, Τζενίν την περασμένη Πέμπτη όπου δέκα Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, και χθες Κυριακή Ισραηλινοί φρουροί ασφαλείας σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο στη Δυτική Όχθη.
"Η απάντηση μας θα είναι ισχυρή, γρήγορη και ακριβείας. Δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση αλλά είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε σενάριο", τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους. Ήδη, ο ισραηλινός στρατός ενισχύει τις δυνάμεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ενώ, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας αποφάσισε να μπει τέλος στην καταβολή επιδομάτων, να τερματιστεί η κοινωνική ασφάλιση και η ασφάλιση υγείας "οικογενειών τρομοκρατών".
Στην επίσημη ανακοίνωση του συμβουλίου σημειώνεται, επίσης, πως θα κατατεθεί νομοσχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα αφαιρούνται και θα ακυρώνονται "οι ισραηλινές ταυτότητες" των συγγενών των "τρομοκρατών".Η κυβέρνηση Νετανιάχου όντας πλήρως αποφασισμένη, όπως δηλώνει, να αντιμετωπίσει τις παλαιστινιακές επιθέσεις χαλαρώνει ακόμη και τις προϋποθέσεις για την οπλοκατοχή "σε εξουσιοδοτημένους πολίτες". "Το μέτρο αυτό σώζει ζωές", τόνισε ο ισραηλινός πρωθυπουργός ενώ και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας της χώρας, ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπογράμμιζε ότι "Θέλω όπλα στον δρόμο. Θέλω οι Ισραηλινοί πολίτες να μπορούν να αμύνονται".
Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι και ορισμένες ανθρωπιστικές οργανώσεις πιστεύουν ότι τα ισραηλινά αντίποινα - συμπεριλαμβανομένων και των κατεδαφίσεων κατοικιών - ισοδυναμούν σε συλλογική τιμωρία και είναι παράνομα βάσει του Διεθνούς Δικαίου. "Καλούμε σε αποκλιμάκωση", τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, Μπάρμπαρα Λιφ γνωρίζοντας ότι στην ήδη βαριά ατζέντα της επίσκεψης Μπλίνκεν τώρα προστίθεται και ο κίνδυνος μίας νέας πολεμικής έκρηξης στη Μέση Ανατολή.
Σε αυτή τη δύσκολη, λοιπόν, συγκυρία, ο αμερικανός ΥΠΕΞ στοχεύει να θέσει στο τραπέζι δύο ζητήματα-προτεραιότητες για την Ουάσιγκτον τα οποία, ωστόσο, είναι δύο ζητήματα - αγκάθια για τον Νετανιάχου. Το πρώτο αφορά στην επαναφορά της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το δεύτερο την επανεκκίνηση των ειρηνευτικών συνομιλιών Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Χωρίς οι προσδοκίες να είναι μεγάλες όσον αφορά στην παραμικρή πιθανότητα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις επί των ζητημάτων αυτών, ο Μπλίνκεν θα επιχειρήσει να κρατήσει αυτά τα θέματα "ζωντανά" έστω και με τη βοήθεια... μηχανικής υποστήριξης.
Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά στην παλαιστινιακή πλευρά οι δεσμοί με τις ΗΠΑ έχουν σχετικά βελτιωθεί συγκριτικά με εκείνους που υπήρχαν επί αμερικανικής προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ. Παρ' όλα αυτά ακόμη δεν έχει προχωρήσει ούτε η επαναλειτουργία του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ ενώ, ούτε έχει ανοίξει ξανά η παλαιστινιακή αποστολή στην Ουάσιγκτον εξαιτίας ενστάσεων από την ισραηλινή πλευρά και νομικών εμποδίων από την αμερικανική. Και σε αυτά τα ζητήματα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θεωρείται απίθανο να μπορέσει να προσφέρει κάποιο σημάδι προόδου το οποίο η παλαιστινιακή πλευρά θα μπορούσε να καλωσορίσει.
Οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή αποτελούν έναν δυσάρεστο πονοκέφαλο για την Ουάσιγκτον και οι συνθήκες για την οποιαδήποτε ενδεχομένως αμερικανική πρωτοβουλία δεν έχουν σε καμία των περιπτώσεων ωριμάσει. Ο ρόλος του Μπλίνκεν θα μοιάζει περισσότερο με εκείνον των πυροσβεστών. Η επιρροή των ΗΠΑ θα χρησιμοποιηθεί με φόντο τα γεγονότα για αποκλιμάκωση ωστόσο, θα είναι περιορισμένη γιατί η σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων δείχνει για ακόμη μία φορά να βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι φοβούνται μία επανάληψη του Μαΐου 2021. Παρ' όλα αυτά η Ουάσιγκτον δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε στάση, ούτε θέση σε ό,τι αφορά στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση και αναμένεται να εκφράσει εκ νέου την υποστήριξή της στη λύση "δύο κρατών", γεγονός το οποίο προβλέπει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους...
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.