ΚΑΙΡΟΣ

Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Μαζικές δολοφονίες μεταναστών από Σαουδάραβες συνοριοφύλακες

Η έκθεση αναφέρει ότι εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους Αιθίοπες που διασχίζουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη για να φτάσουν στη Σαουδική Αραβία, έχουν σκοτωθεί από πυροβολισμούς

Για τη μαζική δολοφονία μεταναστών κατηγορούνται Σαουδάραβες συνοριοφύλακες κατά μήκος των συνόρων με την Υεμένη σε νέα έκθεση της Human Rights Watch., σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Η έκθεση αναφέρει ότι εκατοντάδες άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους Αιθίοπες που διασχίζουν την κατεστραμμένη από τον πόλεμο Υεμένη για να φτάσουν στη Σαουδική Αραβία, έχουν σκοτωθεί από πυροβολισμούς.

Η Σαουδική Αραβία στο παρελθόν είχε απορρίψει τους ισχυρισμούς για συστηματικές δολοφονίες.

Η έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), περιέχει μαρτυρίες μεταναστών που λένε ότι η αστυνομία της Σαουδική Αραβίας τους πυροβόλησε και τους απείλησε με εκρηκτικά στα κακοτράχαλα βόρεια σύνορα της Υεμένης με τη Σαουδική Αραβία.

Αυτό που τεκμηριώσαμε είναι ουσιαστικά μαζικές δολοφονίες», δήλωσε στο BBC η επικεφαλής της έρευνας, Νάντια Χάρντμαν.

Η έκθεση, η οποία καλύπτει την περίοδο από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, περιγράφει λεπτομερώς 28 ξεχωριστά περιστατικά με εκρηκτικά όπλα και 14 πυροβολισμούς από κοντινή απόσταση.

«Καλύπτω τη βία στα σύνορα, αλλά δεν έχω συναντήσει ποτέ κάτι τέτοιας φύσης, τη χρήση εκρηκτικών, μεταξύ άλλων και εναντίον γυναικών και παιδιών», δήλωσε η Χάρντμαν

Αναφορές για μαζικές δολοφονίες, που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας κατά μήκος των βόρειων συνόρων, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο σε επιστολή ειδικών του ΟΗΕ προς την κυβέρνηση στο Ριάντ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας «αυτό που φαίνεται να είναι ένα συστηματικό μοτίβο μεγάλης κλίμακας, αδιάκριτων διασυνοριακών δολοφονιών, χρησιμοποιώντας βομβαρδισμούς πυροβολικού και φορητά όπλα που εκτοξεύονται από τις δυνάμεις ασφαλείας της Σαουδικής Αραβίας εναντίον μεταναστών».
 

Πηγή: skai.gr