ΚΑΙΡΟΣ

Μαρόκο: Καταδικάζει τις «προκλητικές ενέργειες» στην Πλατεία των Τζαμιών

Αντιδράσεις μετά την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ

Το Μαρόκο, σύμμαχος του Ισραήλ, κατήγγειλε σήμερα τις «προκλητικές ενέργειες» ενός ακροδεξιού Ισραηλινού υπουργού ο οποίος μετέβη την Κυριακή στην Πλατεία των Τζαμιών, στην κατεχομένη και προσαρτημένη στο εβραϊκό κράτος Ανατολική Ιερουσαλήμ.

"Το βασίλειο του Μαρόκου καταγγέλλει έντονα τη νέα εισβολή μέλους της ισραηλινής κυβέρνησης (στην Πλατεία των Τζαμιών)" και "απορρίπτει αυτές τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές ενέργειες", ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Μπουρίτα.

Σημείο συχνών συγκρούσεων, η Πλατεία των Τζαμιών, το Όρος του Ναού για τους Εβραίους, όπου βρίσκεται το Τέμενος Αλ-Ακσα, είναι στον παλαιστινιακό τομέα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Το Μαρόκο "ζητεί τον άμεσο τερματισμό αυτών των ενεργειών που θίγουν τη νομική και ιστορική κατάσταση της ιερής πόλης", δήλωσε ο Μπουρίτα, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στο Ραμπάτ.

Η επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την "Ημέρα της Ιερουσαλήμ" που σηματοδοτεί την "επανένωση" της πόλης μετά την κατάκτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ το 1967, κατά τη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν ρατσιστικά αντιαραβικά συνθήματα.

"Ελπίζουμε ότι οι προκλήσεις αυτές θα σταματήσουν καθώς το μόνο που κάνουν είναι να τρέφουν τον εξτρεμισμό και τη βία στην περιοχή", τόνισε ο επικεφαλής της μαροκινής διπλωματίας.

Το Μαρόκο, συμβαλλόμενο μέρος των συμφωνιών του Αβραάμ, μιας συμφωνίας μεταξύ του εβραϊκού κράτους και αρκετών αραβικών χωρών, που επιτεύχθηκε έπειτα από διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, έχει εκφράσει επανειλημμένα την αποδοκιμασία του από τότε που ανήλθαν στην εξουσία του Ισραήλ υπερεθνικιστικά κινήματα.

Το Ραμπάτ τάσσεται υπέρ της ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους με την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ.

Αυτό δεν το εμποδίζει να αναπτύξει μια συνεργασία με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα, εστιάζοντας κυρίως σε μια συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα και στον τομέα της ασφάλειας μετά την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων τον Δεκέμβριο του 2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ