ΚΑΙΡΟΣ

Μάο… Τζινπίνγκ: Ο Σι για 3η θητεία «τιμονιέρης» της Κίνας με εξουσία ανάλογη του ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας

Ο κινέζος πρόεδρος τοποθέτησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή - Καμία γυναίκα στα μέλη του Πολίτμπιρο για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια.

Πανίσχυρος όσο ποτέ είναι ο Σι Τζινπίνγκ στην Κίνα, έχοντας συγκεντρώσει ανάλογη εξουσία, ίσως και ακόμα μεγαλύτερη, από τον ιδρυτή της Λαϊκής Δημοκρατίας Μάο Τσετούνγκ 

Ο Σι εξασφάλισε σήμερα Κυριακή την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.

Ο κινέζος πρόεδρος τοποθέτησε τους δικούς του ανθρώπους, αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του, στη Διαρκή Επιτροπή, τοποθέτησε πολλούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την εξουσία στην Κίνα.

Τα τέσσερα νέα μέλη της Επιτροπής προέρχονται από το στενό περιβάλλον του Σι, ενισχύοντας τη θέση του εντός του κόμματος, όπου η πίστη προς τον γενικό γραμματέα υπερισχύει των πάντων, όπως εκτιμούν πολλοί αναλυτές.

Ο Λι Τσιανγκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, καταλαμβάνει έτσι τη δεύτερη θέση με βάση το πρωτόκολλο, παρά το χαώδη τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το μεγάλο σε διάρκεια lockdown στη μητρόπολη την άνοιξη. Αυτό σημαίνει, κατά τα ειωθότα, ότι πρόκειται να οριστεί πρωθυπουργός κατά την ετήσια συνεδρίαση τον επόμενο Μάρτιο, αντικαθιστώντας τον 67χρονο Λι Κετσιάνγκ, που θα αποχωρήσει από τα καθήκοντά του.

Ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του Σι Τζινπίνγκ, ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, και ο Κάι Τσι, επικεφαλής των οργάνων του κόμματος στο Πεκίνο, ορίζονται επίσης μέλη της Διαρκούς Επιτροπής, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση από το Παλάτι του Λαού στο Πεκίνο.

«Είναι όλοι τους άνθρωποι του Σι, αυτό δείχνει ότι θέλει να κυβερνήσει πέρα από μια τρίτη θητεία», δηλαδή μετά το 2027, τόνισε ο Άλφρεντ Γου Μουλουάν, ειδικός στα κινεζικά πολιτικά πράγματα στο εθνικό πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Η ανακατάταξη στο κορυφαίο όργανο εξουσίας ακολουθεί το 20ό συνέδριο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, που ανανέωσε τη σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, ενός είδους κοινοβουλίου με περίπου 200 μέλη. Το όργανο αυτό πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη του συνεδρίαση και όρισε τη νέα Διαρκή Επιτροπή.

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι αναδεικνύεται εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Σημειώνεται ότι το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έχει καμία γυναίκα στα μέλη του για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια. Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε σε αυτό το 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.

Η ανακοίνωση για το Σι ήταν  πάντως τυπική, και έρχεται λίγες ώρες αφότου μετέφεραν σχεδόν «σηκωτό» από την τελετή λήξης του Συνεδρίου του ΚΚΚ τον προκάτοχό του Χου Ζιντάο που φέρεται να τον αμφισβητούσε, επικαλούμενοι λόγους… υγείας.

Λίγες ώρες αφού ο πρώην ηγέτης της Κίνας απομακρύνθηκε, παρά την θέλησή του, από την τελετή λήξης του Συνεδρίου του ΚΚΚ, τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η αιτία της απροσδόκητης αυτής σκηνής ήταν ότι ο πρώην πρόεδρος «δεν αισθανόταν καλά».

«Ο Χου Τζιντάο επέμεινε να παρευρεθεί στην τελετή λήξης...παρά το γεγονός ότι πρόσφατα βρισκόταν σε ανάρρωση», διαβεβαιώνει το πρακτορείο Νέα Κίνα στο Twitter.

«Καθώς δεν αισθανόταν καλά κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η ομάδα του, για το καλό της υγείας του, τον συνόδευσε σε διπλανή αίθουσα για να ξεκουραστεί. Τώρα, είναι πολύ καλύτερα», διευκρίνισε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ομως, η σκηνή, που μαγνητοσκοπήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), δεν μεταδόθηκε από τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που δεν αναφέρθηκαν αρχικά στο θέμα. Παράλληλα, κάθε πρόσφατη αναφορά στο όνομα του πρώην προέδρου λογοκρίθηκε και απαλείφθηκε από το κινεζικό Ιντερνετ.

Ο 79χρονος Χου Τζιντάο, πρόεδρος της Κίνας από το 2003 μέχρι το 2013, θεωρείται μεταρρυθμιστής.

Η θέση του κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου ήταν δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ στο Μέγαρο του Λαού. Στο οπτικό υλικό που έχει στην κατοχή του το AFP εμφανίζονται μέλη του προσωπικού να τον καλούν να σηκωθεί από την θέση του. Ενας υπάλληλος προσπαθεί να τον πιάσει από το χέρι, αλλά εκείνος αρνείται. Ο ίδιος άνθρωπος προσπαθεί να τον σηκώσει από τις μασχάλες, αλλά ο προκάτοχος του Σι Τζινπίνγκ, φανερά εξασθενημένος, συνεχίζει να αντιστέκεται.

Ο Χου Τζιντάο προσπαθεί να πάρει μαζί του έγγραφα που είναι τοποθετημένα στο έδρανό του, που φαίνεται ότι ανήκουν στον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος τα κρατάει με δύναμη.

Ακολουθεί μία συνομιλία διάρκειας σχεδόν ενός λεπτού ανάμεσα στο μέλος του προσωπικού και τον Χου Τζιντάο.

Τελικά, ο πρώην πρόεδρος πείθεται να βγει από την αίθουσα, εμφανώς χωρίς την θέλησή του, και συνοδεύεται προς την έξοδο, αφήνοντας μία κενή θέση δίπλα στον Σι Τζινπίνγκ.

Την ώρα που σηκώνεται, ο Χου Τζιντάο απευθύνεται στον Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος του απαντά χωρίς να τον κοιτάζει, και στον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, τον οποίο χτυπά φιλικά στον ώμο. Τα μέλη του προσωπικού είναι ανέκφραστα.

Η σκηνή εκτυλίχθηκε μετά την είσοδο του Τύπου στο Μέγαρο του Λαού για την κάλυψη της τελετής λήξης του Συνεδρίου του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και μόλις πριν την ομόφωνη ψηφοφορία των 2.300 συνέδρων για την ένταξη στο καταστατικό του κόμματος του «κεντρικού ρόλου» του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Χου Τζιντάο εμφανίσθηκε εξασθενημένος με κάτασπρα πλέον μαλλιά την περασμένη Κυριακή κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Πολιτικοί αναλυτές δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν την δυσάρεστη αυτή σκηνή, ούτε να κάνουν υποθέσεις για την σύνδεσή της με την κινεζική πολιτική, όσο δεν υπήρχε επίσημη εξήγηση.

«Είτε ήταν σκόπιμο, είτε ήταν άρρωστος, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πλήρης ταπείνωση για την τελευταία γενιά των πριν από τον Σι κινέζων ηγετών», δήλωσε στο Twitter ο Αλεξ Γουάιτ, βρετανός αναλυτής που έχει ζήσει στην Κίνα.

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr