«Ευρώπη και Ρωσία έδειξαν σήμερα δύο διαφορετικά πρόσωπα της 9ης Μαΐου» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, σε εκδήλωση για Ημέρα της Ευρώπης που συμπίπτει με την Ημέρα Νίκης κατά της ναζιστικής Γερμανίας.
Ο κ. Μακρόν μετέβη αργότερα στο Βερολίνο, για να συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στην πρώτη διεθνή συνάντηση που θα έχει μετά την επανεκλογή του.
Σήμερα η Ευρώπη και η Ρωσία έδειξαν «δύο πολύ διαφορετικά πρόσωπα της 9ης Μαΐου» είπε ο Γάλλος πρόεδρος απαντώντας στη συνέντευξη Τύπου για τη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα.
Και συνέχισε λέγοντας: «Από τη μια πλευρά υπάρχει η διάθεση μιας επίδειξης δύναμης, εκφοβισμού, καθώς και μια πολεμοχαρής ομιλία, ενώ εδώ υπάρχει μια ένωση πολιτών που έχουν ένα σχέδιο σταθερότητας, για να σκεφτούν το μέλλον τους και να προχωρήσουν με τις διαφορές που έχουν και με τις διαφορετικές γλώσσες που μιλούν».
Ο Μακρόν πρόσθεσε ότι η ειρήνη δεν θα οικοδομηθεί με την «ταπείνωση της Ρωσίας».
Νωρίτερα, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μακρόν μίλησε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την στάση της Ευρώπης: «Έχουμε κινητοποιήσει όσο ποτέ άλλοτε σημαντικούς στρατιωτικούς, οικονομικούς και ανθρωπιστικούς πόρους και πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας για μία αποφασιστική απάντηση στον επισιτιστικό κίνδυνο, συνεχίζοντας να μιλάμε τη γλώσσα της δικαιοσύνης».
Εξέφρασε λύπη για τα «ανείπωτα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία». Ωστόσο, τόνισε ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία».
«Η ένταξη της Ουκρανίας θα πάρει πολύ χρόνο»
Αναφερόμενος ειδικά στο αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ, είπε ότι οι Ουκρανοί είναι αδέρφια μας, ωστόσο αναγνώρισε ότι ο δρόμος προς την ένταξη είναι μακρύς: «Η Ουκρανία, με τον αγώνα και το θάρρος της, είναι ήδη σήμερα ένα εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας, της οικογένειάς μας, της ένωσής μας.
Αλλά ακόμα κι αν αύριο της χορηγούσαμε το καθεστώς του υποψηφίου για ένταξη, όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η διαδικασία θα διαρκούσε αρκετά χρόνια, στην πραγματικότητα πιθανώς αρκετές δεκαετίες, εκτός κι αν αποφασίσουμε να μειώσουμε τις απαιτήσεις για την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ και, επομένως, να ξανασκεφτούμε πλήρως την ενότητα της Ευρώπης μας, και μερικές φορές τις αρχές που απαιτούμε από τα μέλη μας. Και όλοι το θέλουμε.»
Στο πλαίσιο αυτό ο Μακρόν πρότεινε την δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», η οποία θα επιτρέψει στα δημοκρατικά έθνη της Ευρώπης να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας και ασφάλειας.
«Μπροστά στο νέο γεωπολιτικό πλαίσιο, πρέπει ξεκάθαρα να βρούμε το δρόμο για να σκεφτούμε την Ευρώπη, την ενότητά της, τη σταθερότητά της», συνέχισε ο Μακρόν.
«Το ερώτημα παραμένει, πώς να οργανώσουμε την Ευρώπη. Είναι ιστορική υποχρέωσή μας να απαντήσουμε σήμερα. Και η απάντηση είναι να δημιουργήσουμε αυτό που θα ονόμαζα μια ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα. Αυτή η νέα ευρωπαϊκή οργάνωση θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά δημοκρατικά έθνη να βρουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικής συνεργασίας, ασφάλειας, ενεργειακής συνεργασίας, επενδύσεων σε υποδομές, μετακίνησης προσώπων και ειδικότερα των νέων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.
Υπέρ της αναθεώρησης των ευρωπαϊκών Συνθηκών
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι είναι υπέρ μιας αναθεώρησης των Συνθηκών κι ελπίζει να συγκληθεί μία «συνέλευση» από τον Ιούνιο η οποία να αναλάβει αυτό το καθήκον.
«Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω» είπε υπό το χειροκρότημα των ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με τον κ. Μακρόν, αυτή η σύμβαση «πρέπει να έχει έναν ξεκάθαρο στόχο από την αρχή».
«Πρέπει να ξεκινά κανείς μια συνέλευση έχοντας επίγνωση από που έρχεται. Γνωρίζω εκ πείρας πως, όταν ξεκινάς τέτοιες φιλόδοξες πρωτοβουλίες, αν δεν έχεις μία ξεκάθαρη ιδέα από την αρχή, σπανίως θα βρεθείς να έχεις μία στο τέλος», είπε ειρωνικά, υπονοώντας τη σύμβαση για το κλίμα που είχε ο ίδιος ξεκινήσει κατά την πρώτη του θητεία.
«Οι κρίσεις δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή από την ατζέντα μας» υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η «ατζέντα» της Ένωσης περιλαμβάνει ειδικότερα την προστασία του κλίματος, την υγεία και την ποιότητα των τροφίμων μας, μια πιο δίκαιη Ευρώπη, χωρίς αποκλεισμούς, μια Ευρώπη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, μια Ευρώπη εφοδιασμένη με τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της, μια αλληλέγγυα Ευρώπη, για την υπεράσπιση των αξιών μας και του κράτους δικαίου.
Μακρόν: Υπέρ της αρχής της διαφοροποίησης μεταξύ των κρατών-μελών
Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ήγειρε το αίτημα για «συνεχιζόμενες δημοκρατικές καινοτομίες» στην Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά τους «εκλογικούς μας κανόνες, τους κανόνες μας για τον διορισμό των αντιπροσώπων μας, τους κανόνες ελέγχου μας, τα δικαιώματα πρωτοβουλίας μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
«Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις πρωτοπορίες, γιατί αυτές ήταν πάντα καρποφόρες για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», προσθέτει.
Λέει ότι δεν προωθεί μια «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», αλλά υπερασπίζεται την αρχή της «διαφοροποίησης ανοιχτής σε όλους πιστής στην ιστορία μας και στις φιλοδοξίες των ιδρυτών της Ευρώπης».
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.