Μακρόν: Θα έχουμε «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο -Πιθανότατα θα διακοπεί πλήρως το φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Αναφερόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο.

Για «δύσκολο» και «σκληρό» φθινόπωρο, τόσο στο μέτωπο της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, όσο και στο μέτωπο της γαλλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας έκανε λόγο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε, με την ευκαιρία της σημερινής εθνικής εορτής της Γαλλίας. Μία συνέντευξη που παραδοσιακά γίνεται μετά τη στρατιωτική παρέλαση στον κήπο του Μεγάρου των Ηλυσίων Πεδίων, που καθιερώθηκε επί προεδρίας Ζισκάρ Ντ' Εστεν και που συνήθως την παρακολουθούν πάνω από 10 εκατομμύρια Γάλλοι. Την παράδοση «έσπασε» ο Νικολά Σαρκοζί που την απέφευγε, ενώ για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι η δεύτερη στα πέντε χρόνια της θητείας του στην Προεδρία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στα ζητήματα της άμυνας ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι η αύξηση των δαπανών των ενόπλων δυνάμεων ήταν τα τελευταία χρόνια και θα συνεχίσει να είναι κατά τα επόμενα σημαντική, τονίζοντας πως η Γαλλία είναι η ισχυρότερη στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη. Τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης και της ευρωπαΐκής άμυνας ο ρόλος της οποίας θα πρέπει να είναι, όπως είπε, συμπληρωματικός προς εκείνον του ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενος στο ουκρανικό τόνισε ότι οι στρατιωτικές συγκρούσεις το φθινόπωρο θα είναι σκληρότερες, επισημαίνοντας πως η Γαλλία θέλει να σταματήσει ο πόλεμος χωρίς η ίδια να εμπλακεί, δηλαδή χωρίς να γίνει παγκόσμιος πόλεμος. Αναφερόμενος στη Ρωσία τόνισε ότι χρησιμοποιεί την παροχή του φυσικού αερίου ως πολεμικό όπλο και εκτίμησε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα διακόψει πλήρως την παροχή του προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημείωσε επίσης ότι η Γαλλία είναι λιγότερο εκτεθειμένη από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, την οποία όπως ανέφερε η χώρα του θα βοηθήσει. Σημείωσε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας για την Ευρώπη, όπως η Νορβηγία, το Κατάρ, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες.

Για το θέμα της ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι στρατηγική του είναι η εξοικονόμηση και ότι προς το σκοπό αυτό έχει ήδη δοθεί εντολή στις κρατικές υπηρεσίες να εφαρμόζουν προγράμματα μείωσης της κατανάλωσης. Ανέφερε επισης ότι η εξοικονόμηση ενέργειας συνιστά συνολική ευθύνη όλων των Γάλλων πολιτών, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι συμβατή και προς τους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, η τιμή της οποίας όπως είπε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις τιμές του φυσικού αερίου. Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας λέγοντας πως είναι αναγκαία και απαραίτητη. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στο εσωτερικό της Γαλλίας ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε κατ αρχήν σε μέτρα οικονομικης ενίσχυσης προς τους εργαζόμενους που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητα τους.

Τάχθηκε επίσης υπέρ της αναμόρφωσης της γαλλικής αγοράς εργασίας, λέγοντας ότι στόχος είναι η επίτευξη της πλήρους απασχόλησης, αλλά και υπέρ της σταδιακής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια ως το 2030. Επί του θέματος αυτού ανέφερε ότι η Γαλλία μαζί με την Δανία έχουν τους περισσότερους φόρους στην Ευρώπη, αλλά και τα πλέον γενναιόδωρα ασφαλιστικά συστήματα. Ανέφερε ότι στόχος του δεν είναι να αυξηθεί περαιτέρω η φορολογία και ότι προς το σκοπό αυτό θα πρέπει να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης.

Ερωτηθείς εξάλλου για τις εις βάρος του κατηγορίες αναφορικά με τις επαφές του με την αμερικανική εταιρεία παροχής μεταφορικών υπηρεσιών Uber, ο Εμάνουελ Mακρόν επανέλαβε πως αν το έκρινε απαραίτητο θα ξαναέκανε ότι έκανε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι εκείνη την περίοδο ήταν υπουργός Οικονομίας και ότι οι δραστηριότητες του ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και του τότε προέδρου της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Επί της ουσίας ανέφερε ότι η Uber δημιούργησε θέσεις εργασίας τις οποίες η εταιρείες ταξί δεν ήταν σε θέση να δημιουργήσουν εξ αιτίας του ολιγοπωλιακού τους χαρακτήρα. Σημείωσε επίσης ότι θα πρέπει να συμφωνηθεί το εργασιακό καθεστώς αυτών που απασχολούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Σχολιάζοντας τέλος το γεγονός ότι κατά τα επόμενα χρόνια θα είναι υποχρεωμένος να κυβερνήσει τη Γαλλία χωρίς να διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να συνηθίσουν να αναζητούν «υπεύθυνους συμβιβασμούς». Επέκρινε ωστόσο το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, το οποίο απέρριψε αυτή την εβδομάδα νομοσχέδιο σχετικά με την προστασία από τον κορονοϊό, συναθροίζοντας τις ψήφους του με αυτές των παρατάξεων του Μελανσόν και της Λεπέν. Ο Μακρόν έκανε λόγο για «συμμαχία μπαρόκ» και είπε χαρακτηριστικά ότι οι ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικάνων δεν τους ψήφισαν για να συνεργάζονται με ακραίους πολιτικούς σχηματισμούς.

Καταλήγοντας ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε πως οι Γάλλοι που τον ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές και δεν του έδωσαν την απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές, κατά βάση τάχθηκαν υπέρ της επίτευξης συμβιβασμών στην πολιτική ζωή της χώρας. Σημείωσε όμως ταυτόχρονα ότι το γαλλικό Σύνταγμα που έφτιαξε ο Σαρλ Ντε Γκολ παρέχει δυνατότητες στον εκάστοτε πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπερβαίνει τα τυχόν αδιέξοδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ