Η Μόσχα κατηγορεί τους νεκρούς στρατιώτες για το μακελειό στη Μακίιβκα - «Χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους»

Μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή, η Μόσχα υποστηρίζει την στρατιωτική ηγεσία και κατηγορεί τους νεκρούς φαντάρους της, αποδίδοντας  το γεγονός στην παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων.

Σοκ ακόμα και στους στρατιωτικούς ανταποκριτές της Ρωσίας και σφοδρές επικρίσεις προς τον Πούτιν και τη στρατιωτική ηγεσία  της χώρας έχει προκαλέσει ο θάνατος δεκάδων Ρώσων στρατιωτών μέσα στον στρατώνα τους στην πόλη Μακιίβκα, στην ανατολική ουκρανική επαρχία Ντονέτσκ, την οποία ελέγχουν οι ρωσικές δυνάμεις. 

Ουκρανικοί πύραυλοι έπληξαν πριν 3 ημέρες το κτίριο και το ισοπέδωσαν (κεντρική φωτό) με αποτέλεσμα να σκοτωθούν  89 άνθρωποι – σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από το ρωσικό υπουργείο ‘Αμυνας. Το Κίεβο έκανε λόγο για 400 νεκρούς. 

Ρωσοι πολεμικοί ανταποκριτές και στρατιωτικοί  μπλόγκερ, πολλοί με εκατοντάδες χιλιάδες ακόλουθους στα ιστολόγιά τους, είπαν ότι η τεράστια καταστροφή ήταν αποτέλεσμα της αποθήκευσης πυρομαχικών στο ίδιο κτίριο με έναν στρατώνα, παρά το γεγονός ότι οι διοικητές γνώριζαν ότι ήταν εντός της εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων.
«Αυτό που συνέβη στη Μακιίβκα είναι φρικτό», έγραψε ενδεικτικά ο Archangel Spetznaz Z, ένας άλλος Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ με περισσότερους από 700.000 ακόλουθους στο Telegram.

«Ποιος σκέφτηκε να τοποθετήσει τόσο πολυάριθμο προσωπικό σε ένα κτίριο, όπου ακόμη και ένας ανόητος καταλαβαίνει ότι ακόμη και αν χτυπήσουν με πυροβολικό, θα υπάρχουν πολλοί τραυματίες ή νεκροί;» έγραψε. Οι διοικητές «δεν νοιάστηκαν καθόλου» για τα πυρομαχικά που ήταν αποθηκευμένα σε αταξία στο πεδίο της μάχης, είπε.

 «Φταίνε οι στρατιώτες που χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους» λέει η Μόσχα

Μπροστά στην λαϊκή κατακραυγή, η Μόσχα υποστηρίζει την στρατιωτική ηγεσία και κατηγορεί τους νεκρούς φαντάρους της, αποδίδοντας  το γεγονός στην παράνομη χρήση κινητών τηλεφώνων.

«H ενεργοποίηση και η μαζική χρήση από το προσωπικό κινητών τηλεφώνων εντός εμβέλειας των εχθρικών όπλων, παρότι αυτό ήταν απαγορευμένο, επέτρεψε στον εχθρό να ιχνηλατήσει και να προσδιορίσει τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκονταν οι στρατιώτες για το πυραυλικό πλήγμα», ανακοίνωσε ο στρατηγός Σεργκέι Σεβριούκοφ.

Η αναγνώριση από την πλευρά της Ρωσίας των δεκάδων θανάτων σε ένα περιστατικό δεν έχει προηγούμενο. Η Μόσχα σπάνια δημοσιοποιεί στοιχεία για τις απώλειές της και όταν το κάνει οι αριθμοί είναι συνήθως μικροί.

Για παράδειγμα αναγνώρισε μόνο έναν θάνατο στο πλήρωμα που είχε εκατοντάδες μέλη όταν η Ουκρανία βύθισε τον Απρίλιο τη ναυαρχίδα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, το καταδρομικό Moskva.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - BBC - ΕΡΤ

Πηγή: skai.gr