Φρίκη στο Ισραήλ: Λουτρό αίματος στο κιμπούτς Κφαρ Αζά

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η σφαγή έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, κατά τις πρώτες ώρες της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς.

Της Αθηνάς Παπακώστα

To ΒΒC αρχίζει το ρεπορτάζ του για το κιμπούτς Κφαρ Αζά λέγοντας ότι είναι ένας μικρόκοσμος αντιπροσωπευτικός των πρώτων ημερών του πολέμου στο Ισραήλ αλλά και όσων, ίσως, ακολουθήσουν.

Όπως εξηγούν δημοσιογράφοι των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης που βρέθηκαν στο σημείο σοροί αμάχων κείτονταν στο έδαφος. Δίπλα τους καμένα σπίτια και πυρπολημένα αυτοκίνητα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προσέγγισαν το σημείο αργά την Τρίτη, αφού μέχρι νωρίς, χθες, το πρωί οι μάχες συνεχίζονταν κοντά στο Κφαρ Αζά που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η σφαγή έγινε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, κατά τις πρώτες ώρες της αιματηρής επίθεσης της Χαμάς.

Όπως αναφέρουν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις οι άνθρωποι εκείνη την ώρα είτε κοιμόντουσαν, είτε ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν την ημέρα τους. Κανείς δεν φανταζόταν όσα συνέβησαν.

Ανάμεσα στους νεκρούς, βρέφη, ηλικιωμένοι... ολόκληρες οικογένειες. Κάποια από τα θύματα, σύμφωνα με τις αναφορές, ήταν αποκεφαλισμένα. Ένα από αυτά μία γυναίκα, τυλιγμένη με μία μωβ κουβέρτα από την οποία εξείχαν τα γυμνά της πόδια.

Την τραγωδία στο Κφαρ Αζά μαρτυρά επίσης και η κατεστραμμένη πύλη που οδηγούσε στο κιμπούτς καθώς όσοι προστάτευαν τον οικισμό είναι επίσης νεκροί. Οι σοροί τους  τυλίγονται σε μαύρους, πλαστικούς σάκους και τοποθετούνται η μία δίπλα στην άλλη.

Έως αργά το βράδυ της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε να εντοπίζει και να απομακρύνει σορούς.

Όσοι ζούσαν στα κιμπούτς είχαν αποδεχθεί τον κίνδυνο χτυπημάτων της Χαμάς και παρά την απειλή απολάμβαναν μία καλή ποιότητα ζωής με τα καταφύγια να μην απέχουν παρά μόνον λίγα μέτρα μακριά ενώ, πολλά από τα σπίτια των κατοίκων τους διέθεταν δωμάτια ασφαλείας. Κανείς όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί όσα συνέβησαν το πρωινό της 7ης Οκτωβρίου.

Δίπλα στις σορούς των αμάχων εντοπίστηκαν επίσης και εκείνες πολλών από τους ενόπλους της Χαμάς με τις μηχανές, που χρησιμοποίησαν για την εισβολή, διαλυμένες τριγύρω.

Το Ισραήλ βιώνει ένα συλλογικό τραύμα μετά τον θάνατο τόσων πολιτών του. Όμως, και στη Γάζα έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άμαχοι. Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο αναφέρει ρητά ότι τα εμπόλεμα μέρη οφείλουν προστατεύουν τις ζωές των αμάχων.

Όση ώρα οι δημοσιογράφοι βρίσκονταν στο Κφαρ Αζά οι σειρήνες για ρουκέτες της Χαμάς ανάγκαζαν τους ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκουν κάλυψη. Από τον ασύρματο ακούγονταν εντολές. Όλες εκτελούνταν. Στο βάθος ο καπνός εξακολουθούσε να υψώνεται μαύρος πάνω από τη Γάζα.

Σε συνομιλία του δημοσιογράφου του βρετανικού δικτύου, Τζέρεμι Μπάουεν, με ισραηλινό στρατιώτη που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του τού απαντά πως ποτέ δεν φανταζόταν ότι θα ζούσε κάτι παρόμοιο και ότι τώρα εύχεται να αρχίσει η χερσαία εισβολή των Ισραηλινών στη Γάζα. «Είμαστε έτοιμοι» τονίζει.

Πηγή: skai.gr