Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός
Η Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας δήλωσε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία όσο ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται επί ουκρανικού εδάφους.
«Αν οι Ρώσοι μιλούν σοβαρά για διαπραγματεύσεις, πρέπει να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από την Ουκρανία. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν με το πιστόλι στον κρόταφο των Ουκρανών. Επομένως, ειλικρινά, δεν εμπιστεύομαι αυτές τις αποκαλούμενες προσπάθειες για διαπραγμάτευση», είπε η κα Τρας σε πρωινή συνέντευξη στο Sky News.
Αναφορικά με την κατάσταση στο μέτωπο, είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να προβάλλουν γενναία αντίσταση με αποτέλεσμα τα δεδομένα στο έδαφος να μην έχουν αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Εκτίμησε ότι για τους Ρώσους αυτή η αντίσταση ήταν απρόσμενη, ενώ σημείωσε ότι ο ρόλος της Βρετανίας είναι να συνεχίσει να παρέχει σε αυτή την αντίσταση αμυντικό οπλισμό και οικονομική στήριξη.
Προειδοποίησε όμως ότι θα είναι μία παρατεταμένη σύρραξη που θα μπορούσε να διαρκέσει «για αριθμό ετών», καθώς η Ρωσία υπερτερεί σε δύναμη πυρός, αλλά οι Ουκρανοί «είναι γενναίοι και αποφασισμένοι να πολεμήσουν».
Σχολίασε δε ότι θα υποστήριζε πλήρως όποιους Βρετανούς πολίτες αποφάσιζαν να πάνε να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών, καθώς αυτοί πολεμούν για τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη.
Είπε επίσης ότι αυτός ο πόλεμος, παρά όλες τις προειδοποιήσεις, θα μπορούσε να είναι «η αρχή του τέλους για τον Πούτιν», σημειώνοντας ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ήδη εξετάζει διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου. «Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τον ίδιο προσωπικά και για τη ρωσική κυβέρνηση», πρόσθεσε η κα Τρας.
Προειδοποίησε πάντως επίσης ότι ο πόλεμος αυτός μπορεί να είναι «παρά πολύ αιματηρός», λέγοντας ότι ήδη έχουμε δει ρωσικές επιθέσεις κατά αμάχων. Είπε επίσης ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη χρήση από τη Ρωσία ακόμα χειρότερων όπλων».
Επανέλαβε ότι ο Πρόεδρους Πούτιν έχει διαπράξει ένα σημαντικό «στρατηγικό λάθος», παραπέμποντας στις αντιδράσεις, όπως μεταξύ άλλων η γενναία ηγεσία του Προέδρου Ζελένσκι, η διεθνής απομόνωση και οι βαριές κυρώσεις από τη Δύση, όπως ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT. Σχολίασε ότι το πλήγμα για τη ρωσική οικονομία γίνεται ήδη ορατό, αν και θα πάρει καιρό για τις κυρώσεις να την εξασθενήσουν. Όπως είπε, η Δύση πρέπει να απογαλακτιστεί από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Προανήγγειλε περαιτέρω και αυστηρότερες κυρώσεις, ενώ με άρθρο της στους Times ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια στοιχειοθέτησης των σχέσεων Ρώσων ολιγαρχών με το Κρεμλίνο, ώστε να συμπεριληφθούν στη λίστα κυρώσεων οι περιουσίες τους, τα ιδιωτικά τους αεροσκάφη κτλ.
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.