Κλείσιμο

Λιβύη: Στο ΝΑΤΟ περνά η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και να προστατεύσουν τους άμαχους από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, συμφώνησαν οι χώρες - μέλη του NATO την Πέμπτη, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Άντερς Φον Ράσμουσεν.

Διευκρίνισε ότι οι δυνάμεις της Συμμαχίας μπορούν να εμπλακούν σε περαιτέρω επιχειρήσεις, αν βρεθούν σε κατάσταση αυτοάμυνας.

Πρόσθεσε ότι «προς το παρόν θα υπάρχουν επιχειρήσεις της συμμαχίας Γαλλίας – Βρετανίας - ΗΠΑ και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ» ενώ κατέληξε λέγοντας ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες για το ενδεχόμενο να αναλάβει το ΝΑΤΟ έναν ευρύτερο ρόλο.

Τα σχέδια για μια επιχείρηση του ΝΑΤΟ για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη προβλέπουν μια αποστολή 90 ημερών, αλλά η διορία αυτή μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί ανάλογα με το τί θα ζητηθεί, δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, δήλωσε την Παρασκευή, ότι δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα στοιχεία για την πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων από τις στρατιωτικές αεροπορικές επιδρομές της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη.

Ικανοποίηση από ΗΠΑ - Βρετανία - Τουρκία

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον χαιρέτισε το γεγονός ότι το NATO συμφώνησε να αναλάβει την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη και εκτίμησε ότι είναι το "κατάλληλο" όργανο για την "προστασία των αμάχων" στη χώρα.

Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Κλίντον είπε ότι οι δυνάμεις του Καντάφι απωθήθηκαν, απετράπη μια ανθρωπιστική καταστροφή στη Βεγγάζη, προπύργιο των εξεγερμένων, και ότι η πολεμική αεροπορία κι η αεράμυνα του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι έχουν εξουδετερωθεί σχεδόν πλήρως.

Αν κι αναγνώρισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν της αποστολής τις πρώτες ημέρες, η Κλίντον σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική μείωση του αριθμού των αεροσκαφών των ΗΠΑ που εκτελούν αποστολές καθώς αυξήθηκαν οι αριθμοί των αεροσκαφών άλλων χωρών.

Τη μεταβίβαση της διοίκησης των επιχειρήσεων για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Λιβύη στο NATO, καλωσόρισε και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Στέλνει άλλο ένα μήνυμα στον Καντάφι ότι δεν μπορεί να αγνοεί την ενωμένη, παγκόσμια έκκληση για κατάπαυση του πυρός και την καταδίκη των βάρβαρων πράξεών του", επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Για επίτευξη κατ' αρχήν συμφωνίας και ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων έκανε λόγο, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι "ο έλεγχος των επιχειρήσεων περνά εξ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ".

Στο μεταξύ, την Πέμπτη αντιαεροπορικά πυρά ακούστηκαν και πάλι στην Τρίπολη και σημειώθηκαν εκρήξεις στην πρωτεύουσα και στην ανατολική συνοικία Ταζούρα. Συμμαχικά μαχητικά σφυροκόπησαν θέσεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Καντάφι αλλά δεν απέτρεψαν την είσοδο κυβερνητικών αρμάτων μάχης στην Μιζουράτα.

Οι αρχές της Λιβύης υποστήριξαν ότι οι συμμαχικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή περίπου 100 αμάχων ως τώρα.

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να καταδεικνύει ότι η Τρίπολη συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Οργανισμού. Ο ειδικός επιτετραμμένος του για τη Λιβύη προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν "πρόσθετα μέτρα" εάν η Τρίπολη δεν προχωρήσει άμεσα σε κατάπαυση του πυρός.

Η Βρετανία θα φιλοξενήσει διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο την Τρίτη για να εξεταστεί η "πρόοδος" της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη.

Το θέμα της Λιβύης συζητήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι επαφίεται στους Λίβυους να αποφασίσουν για την μοίρα του ηγέτη της χώρας τους Μουάμαρ Καντάφι και εκτίμησε ότι η στρατιωτική δράση της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, "απέτρεψε δεκάδες χιλιάδες θανάτους".

Σύνοδος στην Αντίς Αμπέμπα

Στο μεταξύ, άρχισε την Παρασκευή το πρωί σύνοδος στην έδρα της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα με στόχο την εξεύρεση μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων στην κρίση στη Λιβύη, παρουσία αντιπροσωπείας της λιβυκής κυβέρνησης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ως αργά το πρωί στη σύνοδο δεν παρευρισκόταν κανένας απεσταλμένος των λίβυων αντικαθεστωτικών, σύμφωνα με τον ανταποκριτή.

Της λιβυκής κυβερνητικής αντιπροσωπείας ηγείται ο γενικός γραμματέας του Γενικού Λαϊκού Συμβουλίου Μοχάμεντ Αμπού ελ Κάσιμ Ζουάι και τον συνοδεύουν τέσσερις υπουργοί.

Στη σύνοδο μετέχουν εκπρόσωποι της ΕΕ, του Αραβικού Συνδέσμου και των χωρών της Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, η οποία ιδρύθηκε ειδικά για να παρακολουθεί την κατάσταση στη Λιβύη (Νότια Αφρική, Κονγκό, Μαυριτανία, Μαλί και Ουγκάντα).

"Η κατάσταση που επικρατεί στη Λιβύη είναι εξαιρετικά σοβαρή, τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την περιοχή στο σύνολό της", δήλωσε σε ομιλία του κατά την έναρξη της συνόδου ο πρόεδρος της Επιτροπής αυτής της Αφρικανικής Ένωσης Ζαν Πινγκ.
Πηγή: skai.gr