ΚΑΙΡΟΣ

Καζάνι που βράζει η Λιβύη - Οργή για το πολιτικό αδιέξοδο

Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η έτερη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Εξοργισμένοι για το συνεχιζόμενο πολιτικό αδιέξοδο, διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους χθες Κυριακή στη Λιβύη, εν μέσω ανησυχίας περί νέας κλιμάκωσης της αναταραχής.

Βίντεο που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζει πλήθος νέων να διαδηλώνουν μπροστά στο συμβούλιο της προεδρίας στην Τρίπολη κρατώντας πλακάτ με συνθήματα που απαιτούν να παραιτηθεί.

Πολίτες συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και σε άλλους τομείς της Τρίπολης, έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και αξίωσαν να σταματήσουν οι συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καύσωνα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

Κατά πληροφορίες, ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν στη Ζλίτεν και στη Μισράτα (δυτικά).

Οι νέες διαδηλώσεις έγιναν μετά την εισβολή έξαλλων πολιτών στο κτίριο του κοινοβουλίου στην πόλη Τομπρούκ (ανατολικά) και την πυρπόληση μέρους του την Παρασκευή. Τα βίαια επεισόδια συνέπεσαν με σειρά κινητοποιήσεων στην πετρελαιοεξαγωγική χώρα της βόρειας Αφρικής, όπου συνεχίζει να επικρατεί χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Τα Ηνωμένα Έθνη σημείωσαν πως ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Ανησυχεί και καλεί τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις να απόσχουν από τη βία και τις δυνάμεις ασφαλείας να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Υπονομευμένη από τις συγκρούσεις ανατολής και δύσης, η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αφρική, παραμένει πιασμένη στο δόκανο αξεδιάλυτης θεσμικής κρίσης.

Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η έτερη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Η πολιτική κρίση, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καλοκαιριού λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής φυσικού αερίου εξαιτίας της κατάληψης εγκαταστάσεων και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Λίβυων έχουν εξαγριώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που υποτίθεται ότι θα οργανώνονταν τον Δεκέμβριο του 2021 δεν διεξήχθησαν.

Οι συνομιλίες των αντίπαλων πλευρών που οργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΗΕ στη Γενεύη τερματίστηκαν χωρίς συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ