Λιβύη: Ο ΟΗΕ καταγγέλλει «απαγωγές» πολιτών και προσωπικοτήτων

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών είναι «βαθιά ανήσυχη για τις συνεχιζόμενες απαγωγές, αυθαίρετες συλλήψεις και εξαφανίσεις πολιτών και δημόσιων προσωπικοτήτων από διάφορα όργανα [σ.σ. των δυνάμεων] ασφαλείας στη Λιβύη», αναφέρει ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Η αποστολή υποστήριξης του ΟΗΕ στη Λιβύη (MANUL) εξέφρασε χθες Πέμπτη την «ανησυχία» της για τις απαγωγές, τις συλλήψεις και τις εξαναγκαστικές εξαφανίσεις πολιτών και δημοσίων μορφών, συμπεριλαμβανομένου πρώην υπουργού, προειδοποιώντας εναντίον της δημιουργίας κλίματος φόβου και έντασης.

Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών είναι «βαθιά ανήσυχη για τις συνεχιζόμενες απαγωγές, αυθαίρετες συλλήψεις και εξαφανίσεις πολιτών και δημόσιων προσωπικοτήτων από διάφορα όργανα [σ.σ. των δυνάμεων] ασφαλείας στη Λιβύη», αναφέρει ανακοίνωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Ο Φάρατζ Αμπντεραμάν Μπουμτάρι, πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης εθνικής εθνότητας (2018), «συνελήφθη την Τετάρτη κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μιτίγκα [της Τρίπολης] και οδηγήθηκε σε άγνωστη τοποθεσία», σημειώνει η MANUL.

Σύμφωνα με λιβυκά μέσα ενημέρωσης, συνελήφθη από πράκτορες του Οργάνου Εσωτερικής Ασφαλείας (ΟΕΑ)· η πληροφορία αυτή πάντως δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές μέχρι τώρα.

Μέλη της φυλής του κ. Μπουμτάρι, της Ζουάγια, απείλησαν χθες Πέμπτη να αποκλείσουν πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς στην ανατολική Λιβύη εάν δεν αφεθεί ελεύθερος ο πρώην υπουργός.

Δυο κρίσιμης σημασίας πετρελαϊκά κοιτάσματα στον νότο (ας Σαράρα, αλ Φιλ), από τα οποία αντλείται το ένα τρίτο της παραγωγής μαύρου χρυσού της Λιβύης, ήδη αποκλείστηκαν από διαδηλωτές, κατά πληροφορίες που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως δεν έχει επαληθεύσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Χθες Πέμπτη, «απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν πέντε μέλη του Ανώτερου Συμβουλίου του Κράτους στο ίδιο αεροδρόμιο», συμπληρώνει η ανακοίνωση της MANUL, που επικαλείται «δημοσιεύματα».

Το αεροδρόμιο Μιτίγκα ελέγχεται από τις αρχές, αλλά και από σώματα ασφαλείας, που έχουν (και οι μεν και τα δε) την εξουσία να απαγορεύουν σε επιβάτες να εισέρχονται ή να εξέρχονται.

Η αποστολή του ΟΗΕ κάλεσε τις λιβυκές αρχές και τα σώματα ασφαλείας να «απελευθερώσουν όλους όσοι έχουν τεθεί υπό κράτηση αυθαίρετα» και να «εγγυηθούν ανεξάρτητες έρευνες» για τις απαγωγές τους.

Για τη MANUL, συμβάντα αυτής της φύσης δημιουργούν «κλίμα φόβου και τροφοδοτούν τις εντάσεις μεταξύ κοινοτήτων και φυλών», εξ ορισμού «δυσμενείς» όσον αφορά τη «διεξαγωγή εκλογών που θα είναι διαφανείς και χωρίς αποκλεισμούς» και για «την εθνική συμφιλίωση».

Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στην Αφρική, παραμένει βυθισμένη στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τον διχασμό ανατολής και δύσης.

Δυο κυβερνήσεις συνεχίζουν να ανταγωνίζονται για την εξουσία: η μια είναι εγκατεστημένη στην Τρίπολη (δυτικά), αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ κι έχει επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπάιμπα, η άλλη εδρεύει στην ανατολή κι υποστηρίζεται από τον ισχυρό στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ