Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Iταλό υπουργό Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, ο Τζιμπρίλ υπογράμμισε ότι «αν γίνονταν διαπραγματεύσεις» το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των εξεγερμένων της Λιβύης, θα το έκανε γνωστό, αφού «είναι δεσμευμένο να το ανακοινώσει στους φίλους του σε όλο τον κόσμο».
Σύμφωνα με τον Τζιμπρίλ το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο «χρησιμοποιεί όλα τα δυνατά μέσα, πολιτικά και στρατιωτικά, για να απελευθερώσει τη χώρα και να εγκαταστήσει μία κυβέρνηση που θα βασίζεται σε ένα σύνταγμα και στην ισονομία».
Ο Φρατίνι από την πλευρά του αμφισβήτησε την πιθανότητα να διεξαχθούν συνομιλίες μεταξύ των εξεγερμένων και του καθεστώτος του Καντάφι.
«Η Ιταλία πάντα ενθαρρύνει την εξεύρεση σημείων επαφής και μίας λύσης με βάση το διάλογο, όμως δυστυχώς το καθεστώς δεν έχει δώσει θετική απάντηση και επιμένει να ζητεί εγγυήσεις για την παραμονή του Καντάφι στην εξουσία», δήλωσε ο ιταλός ΥΠΕΞ.
Πρόσθεσε επίσης ότι εμπιστεύεται το εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο για να «καθορίσει τα κριτήρια και τις μεθόδους προκειμένου να υπάρξει ένα κανάλι διαλόγου, όμως σε καμία περίπτωση με στόχο τη νομιμοποίηση του τωρινού καθεστώτος που έχει απομονωθεί από τη διεθνή κοινότητα».
Εξάλλου ο Iταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι ανέφερε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από το ΝΑΤΟ να επεκτείνει τον ναυτικό αποκλεισμό της Λιβύης ώστε να μην επιτρέπει στους πρόσφυγες να φτάνουν στις ακτές της Ιταλίας.
«Πιστεύω ότι θα ήταν πιθανό να επέμβουμε αμέσως, για παράδειγμα να ζητήσουμε από το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει αναπτύξει πλοία στις λιβυκές αρχές, να εμποδίζουν επίσης την έξοδο (των προσφύγων)», δήλωσε ο Μαρόνι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ANSA.
Από το Μάρτιο χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη με προορισμό την Ιταλία και κυρίως το νησί Λαμπεντούζα.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.