«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μετά τα πλήγματα του NATO», αλλά «δεν είμαστε σε θέση να τις επιβεβαιώσουμε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του Συμφώνου.
«Κάνουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να αποφύγουμε τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και λυπούμαστε βαθιά για κάθε ενδεχόμενο θάνατο μεταξύ των πολιτών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας πως το NATO επιχειρεί για να «προστατεύσει τους αμάχους», όπως ορίζει η απόφαση 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του καθεστώτος Μούσα Ιμπραχίμ «το NATO εξαπέλυσε με μίσος επίθεση στην Τρίπολη, την οποία έπληξε με πάνω από 60 βόμβες». Πρόσθεσε ότι οι επιδρομές, οι πιο βίαιες από την έναρξη της αεροπορικής εκστρατείας του Συμφώνου, στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και προκάλεσαν «δεκάδες τραυματισμούς».
Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου συμμετείχαν σε συνάντηση στην οποία αναμενόταν να κυριαρχήσει το ζήτημα της Λιβύης.
Ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν είπε ότι θα πιέσει χώρες που απέφυγαν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, όπως η Γερμανία και η Πολωνία, κι εκείνες που παρέχουν περιορισμένη υποστήριξη, όπως η Ισπανία κι η Τουρκία, να αλλάξουν στάση.
Από την πλευρά του, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η συμμετοχή της χώρας του στις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Η Σουηδία - η οποία δεν είναι χώρα-μέλος του NATO - συνεισφέρει οκτώ μαχητικά τύπου JAS Gripen τα οποία συμμετέχουν στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Σουηδία ενδέχεται να συνεισφέρει στην αποστολή μια δύναμη που θα αποτελείται από πλοία και πεζοναύτες (για ελέγχους πλοίων) και στελέχη των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών, είπε ο Μπιλτ.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σουηδίας αναμένεται να παρουσιάσει την Πέμπτη σχετικό νομοσχέδιο το οποίο πιθανότατα θα εγκριθεί την ερχόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα, την Τετάρτη τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυρώσεις σε βάρος έξι οργανισμών λιμένων της Λιβύης που ελέγχονται από το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Τα λιμάνια που αφορούν οι κυρώσεις είναι αυτά της Τρίπολης, της Ζουάρα, της Ζαουίγια, της αλ Χομς, της Ρας Λανούφ και της Μπρέγκα.
Η απόφαση επιβολής κυρώσεων στα έξι λιμάνια είχε αποφασιστεί την Τρίτη από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πλέον μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται μετά την δημοσίευση της στην επίσημη Εφημερίδα της.
Πηγή: skai.gr
Διαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.