ΚΑΙΡΟΣ

Λιβύη: Αποπέμφθηκε η ΥΠΕΞ Νάιλα αλ Μανγκούς - Είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

"Ανεπίσημη" η συνάντηση με τον ισραηλινό ΥΠΕΞ υποστήριξε η ίδια η Μανγκούς - Το Ισραήλ τη διέψευσε - Είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με τον Τσαβούσογλου

Ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης απέπεμψε σήμερα Δευτέρα την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα αλ Μανγκούς, στην προσπάθεια να περιορίσει την εντεινόμενη κατακραυγή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό της την περασμένη εβδομάδα, που προκάλεσε διαδηλώσεις στη διάρκεια της νύχτας σε αρκετές λιβυκές πόλεις.

Η Νάιλα αλ Μανγκούς είχε πει πως η συνάντησή της με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Ελί Κοέν στη Ρώμη δεν ήταν προγραμματισμένη και ήταν ανεπίσημη, όμως Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως διήρκεσε δύο ώρες και πως είχε εγκριθεί «στα υψηλότερα κλιμάκια στη Λιβύη».

Η συνάντηση είναι αμφιλεγόμενη επειδή η Λιβύη δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ και υπάρχει εκτεταμένη λαϊκή υποστήριξη σε όλο το πολιτικό φάσμα στη Λιβύη στην παλαιστινιακή υπόθεση. Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν να ιδρύσουν ένα ανεξάρτητο κράτος σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967.

Αργά χθες το βράδυ διαδηλωτές συνέρρευσαν έξω από το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, με αποτέλεσμα να προκληθούν κάποιες ζημιές στο εξωτερικό του κτιρίου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο σήμερα το πρωί. Διαδηλώσεις ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της Τρίπολης, αλλά και σε άλλες πόλεις της Λιβύης. Μεγάλοι δρόμοι αποκλείστηκαν σήμερα από καιόμενα ελαστικά αυτοκινήτων όμως δεν υπάρχει κάποια ένδειξη βίας.

Το γραφείο της Μανγκούς προσπάθησε να κατευνάσει την οργή αργά χθες, λέγοντας πως είχε μία «ανεπίσημη» και «μη προγραμματισμένη» συνάντηση με τον Κοέν στη διάρκεια συνομιλιών της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Αντόνιο Ταγιάνι. Πρόσθεσε ότι η Μανγκούς είχε απορρίψει προηγουμένως τη διεξαγωγή επίσημης συνάντησης με τον Κοέν.

Ωστόσο ο Ισραηλινός αξιωματούχος αμφισβήτησε αυτή την εκδοχή. «Η συνάντηση είχε συντονιστεί με Λίβυους αξιωματούχους στο υψηλότερο επίπεδο και διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης βλέπει το Ισραήλ ως πιθανή γέφυρα με τη Δύση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ», εξήγησε.

Το Ισραήλ εξομάλυνε το 2020 τις σχέσεις του τα τελευταία χρόνια με κάποια αραβικά κράτη – Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Μαρόκο και Σουδάν--, στο πλαίσιο των λεγόμενων Συμφωνιών του Αβραάμ, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ. Ωστόσο, η πολιτική της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επικρίνεται από αραβικές χώρες, ειδικά μετά το κύμα βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη συνέχιση του εποικισμού.

Η μεταβατική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, η οποία εγκαταστάθηκε το 2021 μέσω μια διαδικασίας υποστηριζόμενης από τον ΟΗΕ, ωθεί για πιο ισχυρούς δεσμούς με όλες τις χώρες που εμπλέκονται στη Λιβύη, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του κύριου συμμάχου του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά την υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση του 2011, η νομιμότητα της ΚΕΕ αμφισβητείται από μεγάλες παρατάξεις εκτός Τρίπολης περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Το κοινοβούλιο δήλωσε χθες Κυριακή πως θα διεξαγάγει ακροάσεις για τη συνάντηση. Το Προεδρικό Συμβούλιο με έδρα την Τρίπολη ζήτησε από τον Ντμπεϊμπά διευκρινίσεις για τη συνάντηση και το Ανώτατο Συμβούλιο του Κράτους, ένα άλλο σημαντικό σώμα, την καταδίκασε.

Στο μεταξύ, το κύριο όργανο ασφάλειας του αεροδρομίου της Τρίπολης διέψευσε σήμερα ότι έδωσε άδεια για αναχώρηση προς την Τουρκία της υπουργού Εξωτερικών, η οποία αποπέμφθηκε χθες.

Σύμφωνα με χρήστες του διαδικτύου, ένα αεροπλάνο τύπου Falcon, το οποίο παρακολουθούσε η εφαρμογή Flightradar, μετέφερε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα τη Νάιλα αλ Μανγκούς προς την Τουρκία αφού έλαβε άδεια αναχώρησης από την Τρίπολη την οποία έδωσε το Όργανο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΟΕΑ).

Το τουρκικό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μετέδωσε, επικαλούμενο ανώνυμες «πηγές ασφαλείας» πως η Μανγκούς εγκατέλειψε τη λιβυκή πρωτεύουσα για την Κωνσταντινούπολη επιβαίνοντας σε κυβερνητικό αεροσκάφος.

Η υπουργός δεν έλαβε άδεια να εγκαταλείψει τη λιβυκή επικράτεια «διά των επισήμων οδών από το αεροδρόμιο Μιτίγκα [το μοναδικό της Τρίπολης] είτε από τον κανονικό τερματικό σταθμό είτε από εκείνον για προσωπικότητες», ανέφερε σε ανακοίνωση το ΟΕΑ.

Η Μανγκούς «περιλαμβάνεται στον κατάλογο των προσώπων που απαγορεύεται να ταξιδεύουν» στο εξωτερικό, ανέφερε το ΟΕΑ, υπογραμμίζοντας πως «οι κάμερες επιτήρησης θα αποδείξουν» ότι δεν έφυγε από το Μιτίγκα.

Είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Η Μανγκούς και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν υπογράψει το παράνομο μνημόνιο τουρκολιβυκό μνημόνιο που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ελλάδας. 

Η 53χρονη νομικός και διπλωμάτις ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της χώρας της, και μόλις η πέμπτη που ανέλαβε αυτό το καίριο πόστο στον αραβικό κόσμο.

Βρέθηκε στο επίκεντρο του διπλωματικού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το Νοέμβριο του 2022 όταν επιχείρησε να «παγιδεύσει» τον τότε υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια  στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, καθώς συμφωνήσει να συναντηθεί μόνο με τον πρόεδρου του τριμελούς μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, ενώ τον περίμενε η ίδια, κάτι που ο νυν υπουργός Άμυνας δεν δέχθηκε. 
 

Πηγή: ΑΜΠΕ - skai.gr