ΚΑΙΡΟΣ

Λίνα Καν: Ποια είναι η γυναίκα που τα έβαλε με την Amazon

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Η Λίνα Καν, πρόεδρος της FTC από το 2021, έγινε γνωστή όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, για το άρθρο της με τίτλο «Το αντιτράστ παράδοξο της Amazon» που δημοσιεύθηκε το 2017 στην νομική επιθεώρηση του πανεπιστημίου Yale

Η πολυετής προσπάθεια της προέδρου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου, Λίνα Καν, να αμφισβητήσει τη δύναμη της Amazon έγινε πράξη την Τρίτη όταν η υπηρεσία της υπέβαλε  αγωγή κατά του διαδικτυακού λιανοπωλητή για μονοπωλιακές πρακτικές.

Ποια είναι όμως η Λίνα Καν που τα έβαλε με τον τεχνολογικό κολοσσό; 

Η Λίνα Καν, πρόεδρος της FTC από το 2021, έγινε γνωστή όταν ήταν ακόμη φοιτήτρια, για το άρθρο της με τίτλο «Το αντιτράστ παράδοξο της Amazon» που δημοσιεύθηκε το 2017 στην νομική επιθεώρηση του πανεπιστημίου Yale.

Στο άρθρο της έκρινε ότι το αμερικανικό νομικό οπλοστάσιο είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση των μονοπωλιακών πρακτικών ομίλων όπως η Amazon.
Στο άρθρο της η Καν υποστήριζε ότι η δομή και οι πρακτικές της εταιρείας εγείρουν αντιανταγωνιστικές ανησυχίες και είχαν διαφύγει του αντιμονοπωλιακού ελέγχου.

«Με τον ιεραποστολικό της ζήλο για τους καταναλωτές, η Amazon έχει προχωρήσει προς το μονοπώλιο τραγουδώντας τη μελωδία της σύγχρονης αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας», έγραφε η Καν, 29 ετών τότε, στο Yale Law Journal. Η Amazon «έχει αποφύγει τον κυβερνητικό έλεγχο εν μέρει προβάλλοντας μία επιχειρηματική στρατηγική και  ρητορική που συμβάλλει στη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές».

Έξι χρόνια αργότερα, η Καν, η οποία έγινε πρόεδρος της FTC το 2021, ηγείται κατά των μονοπωλιακών πρακτικών της εταιρείας που επιβαρύνουν τον διαδικτυακό λιανοπωλητή.

Η FTC κατέθεσε αγωγή την Τρίτη προκειμένου «να βάλει τέλος στην παράνομη πρακτική της Amazon, να αποτρέψει τον μονοπωλιακό έλεγχο της Amazon και να απαγορεύσει στην Amazon τις παράνομες πρακτικές της που αποτελούν πλήγμα στον ανταγωνισμό».

Η Καν ανέφερε την Τρίτη ότι η Amazon «έχει χρησιμοποιήσει μια σειρά από τιμωρητικές και καταναγκαστικές τακτικές για να διατηρήσει παράνομα τα μονοπώλια της». Υποστήριξε ότι η εταιρεία «εκμεταλλεύεται τη μονοπωλιακή της δύναμη για πλουτισμό ενώ αυξάνει τις τιμές και τις εξευτελιστικές υπηρεσίες για τις δεκάδες εκατομμύρια αμερικανικές οικογένειες που ψωνίζουν στην πλατφόρμα της».

Από την πλευρά της, η Amazon όλα αυτά τα χρόνια έχει προχωρήσει στην αντεπίθεση.

Το 2021, ο γίγαντας του λιανικού εμπορίου υπέβαλε αίτηση ζητώντας την εξαίρεση της Καν για θέματα που σχετίζονται με την Amazon, λέγοντας ότι «είχε προσπαθήσει επανειλημμένα να διαλύσει την Amazon σε όλη της την καριέρα». Την Τρίτη αρνήθηκε όσα αναφέρονται στην αντιμονοπωλιακή αγωγή, λέγοντας ότι η Amazon βοήθησε να τονωθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία σε όλη τη βιομηχανία λιανικής.

Υπό την Καν, η FTC έχει ακολουθήσει μία επιθετική στάση απέναντι στην Amazon, κατηγορώντας την ότι έχει εγγράψει εκατομμύρια καταναλωτές στην υπηρεσία επί πληρωμή της συνδρομής Amazon Prime χωρίς τη συγκατάθεσή τους και έχει καταστήσει δύσκολη τη διαδικασία να ακυρώσουν.
 

Πηγή: skai.gr