Κλείσιμο

Λίμπερμαν: Προκαθορισμένη η ανεξαρτητοποίηση των Κουρδων στο Ιράκ

Ως «προκαθορισμένη» χαρακτήρισε την ανεξαρτητοποίηση του αυτόνομου κουρδικού θύλακα στο βόρειο Ιράκ και τον σχηματισμό ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Ο κ. Λίμπερμαν τόνισε δε πως ισραηλινοί ειδικοί προτείνουν να αναγνωριστεί το ταχύτερο αυτό το νέο κράτος, εφόσον σχηματιστεί.

«Το Ιράκ διαλύεται μπροστά στα μάτια μας και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους μοιάζει να είναι ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα» της κρίσης, είπε ο κ. Λίμπερμαν στον κ. Κέρι, σύμφωνα με εκπρόσωπό του.

Μία ημέρα νωρίτερα ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες μετέφερε μια ταυτόσημη εκτίμηση στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών στο Λευκό Οίκο, ο κ. Πέρες δήλωσε πως εξέφρασε στον Ομπάμα την εκτίμηση ότι δεν θεωρεί πιθανή τη διατήρηση της ενότητας του Ιράκ χωρίς μια «μαζικής κλίμακας» στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων, και πρόσθεσε πως αυτό επιτείνει τον διαχωρισμό των Κούρδων από τη σιιτική πλειονότητα και τη σουνιτική μειονότητα στο Ιράκ.

«Οι Κούρδοι έχουν δημιουργήσει de facto το δικό τους κράτος, το οποίο είναι δημοκρατικό. Μια ένδειξη δημοκρατίας είναι η χορήγηση ισότητας στις γυναίκες», υποστήριξε ο κ. Πέρες.

Ωστόσο, από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον επιδιώκει την επίτευξη πολιτικής ομόνοιας και συμφιλίωσης στο Ιράκ, επιθυμώντας την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Βαγδάτης και Κούρδων.

Προχθές Τρίτη, ο κ. Κέρι επισκέφθηκε τους ιρακινούς κούρδους ηγέτες στην αυτόνομη κουρδική ζώνη και τους προέτρεψε να επιδιώξουν στενότερη πολιτική ολοκλήρωση με τη Βαγδάτη.

Το Ισραήλ διατηρεί διακριτικά σχέσεις με τους Κούρδους σε διάφορους τομείς (συνεργάζεται μαζί τους σε στρατιωτικά θέματα, σε ζητήματα πληροφοριών, συνάπτει οικονομικούς δεσμούς μαζί τους) από τη δεκαετία του 1960, εν μέρει διότι θεωρεί ότι οι Κούρδοι, που αποτελούν μειονότητα σε πολλές μεσανατολικές χώρες, αποτελούν ένα σύμμαχό έναντι των Αράβων αντιπάλων του κι όχι μόνο.

Οι Κούρδοι έχουν εκμεταλλευτεί το χάος στο Ιράκ για να επεκτείνουν την αυτόνομη περιοχή τους, έχοντας πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους το Κιρκούκ, πόλη όπου βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ έχουν ήδη συνάψει ενεργειακές συμφωνίες με την Τουρκία.

Ο συνδυασμός αυτών των παραγόντων μπορεί να καταστήσει ένα αυτόνομο Κουρδιστάν οικονομικά βιώσιμο, ξεπερνώντας κάθε οικονομικό αντάλλαγμα που μπορεί να προσφέρει η Βαγδάτη.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, με πληροφορίες από ΑΜΠΕ/Reuters