«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή που απαιτεί νέα στρατηγική»: ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου Τζο Μπάιντεν παρουσίασε σήμερα την αμερικανική στρατηγική για τα πυρηνικά όπλα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι πρόθυμη να συζητήσει το θέμα με τη Ρωσία και την Κίνα.
Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι χρειάζεται να αυξήσουν το μέγεθος του πυρηνικού οπλοστασίου τους ως αποτρεπτικό μέτρο απέναντι στις δυνάμεις της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων χωρών, είπε ο Τζέικ Σάλιβαν. Είναι επίσης έτοιμες να τηρήσουν τους περιορισμούς όσον αφορά τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών, όπως ορίζονται από τη συμφωνία μη διάδοσης των πυρηνικών New Start, «εφόσον η Ρωσία πράξει το ίδιο», πρόσθεσε.
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της σε αυτήν τη συνθήκη, την τελευταία διμερή συμφωνία αυτού του είδους μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία New Start εκπνέει κανονικά το 2026 αλλά οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες» να συζητήσουν με τη Μόσχα για το τι θα γίνει μετά την ημερομηνία αυτήν. Ωστόσο, σε κάθε συζήτηση για τη μη διάδοση των πυρηνικών μετά την εκπνοή της New Start θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η ανάπτυξη του κινεζικού οπλοστασίου, υπογράμμισε ο Σάλιβαν. Διαβεβαίωσε ότι, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει «χωρίς προϋποθέσεις» το ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών. Πρόσθεσε όμως ότι το Πεκίνο «δεν έχει δείξει ότι προτίθεται» να συζητήσει το θέμα, μέχρι στιγμής.
Ο «ανταγωνισμός» δεν πρέπει να εξελιχθεί σε «σύγκρουση», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Sipri) η Κϊνα διαθέτει 350 πυρηνικές κεφαλές – κατά πολύ λιγότερες από τη Ρωσία (4.477) και τις ΗΠΑ (3.708). Μέχρι το 2035 όμως μπορεί να διαθέτει 1.500 κεφαλές, με βάση τους υπολογισμούς της Ουάσινγκτον.
Μέχρι τώρα η Κίνα δεν θέλει να μιλήσει με τις ΗΠΑ για το «μέγεθος» του οπλοστασίου της, ούτε για την πολιτική της στο θέμα των πυρηνικών, είπε ο Σάλιβαν.
Παρ’ όλ’ αυτά, η Ουάσινγκτον δεν σκοπεύει να ριχτεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, διαβεβαίωσε. Οι ΗΠΑ «εκσυγχρονίζουν» το πυρηνικό οπλοστάσιό τους αλλά «δεν υπάρχει ανάγκη να το αυξήσουν», τόνισε. Ο στόχος τους δεν είναι να ξεπεράσουν σε αριθμό κεφαλών τους αντιπάλους τους.
Ο Σάλιβαν ζήτησε επίσης διάλογο μεταξύ των πέντε πυρηνικών δυνάμεων και μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών: των ΗΠΑ, της Κίνας, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας, μιας ομάδας χωρών που αποκαλείται P5, επισημαίνοντας τους κινδύνους που προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Τον Ιανουάριο του 2022, οι χώρες της P5 υπέγραψαν μια σπάνια, κοινή ανακοίνωση, στην οποία διεμήνυαν ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο», όπως έλεγαν η Μόσχα και η Ουάσινγκτον την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Λίγο αργότερα η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και αναφέρθηκε στην πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο αυτόν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕΔιαβάστε τις Ειδήσεις σήμερα και ενημερωθείτε για τα πρόσφατα νέα.
Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.