Κλείσιμο

ΛΔ Κονγκό: Νέες μάχες του στρατού με το M23 - H ένταση με τη Ρουάντα ανεβαίνει ξανά

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό κατηγορεί αυτήν της Ρουάντας πως υποστηρίζει ενεργά το M23, κάτι που η δεύτερη αρνείται.

Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν χθες Δευτέρα στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό ανάμεσα στον στρατό και αντάρτες του M23, έπειτα από τέσσερις ημέρες μαχών με τουλάχιστον δέκα νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ οι εντάσεις με τη Ρουάντα κλιμακώθηκαν, με την Κινσάσα και το Κιγκάλι να ανταλλάσσουν κατηγορίες.

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό κατηγορεί αυτήν της Ρουάντας πως υποστηρίζει ενεργά το M23, κάτι που η δεύτερη αρνείται.

«Αντίθετα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΛΔ Κονγκό (σ.σ. που διαβεβαιώνει) ότι η χώρα του είναι προσηλωμένη στη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης (...) πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες» δείχνουν πως η Κινσάσα επέλεξε «τον δρόμο της συνεχούς στρατιωτικής κλιμάκωσης», ανέφεραν οι αρχές της Ρουάντας σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν.

«Από την 20ή Σεπτεμβρίου, με τη συνηθισμένη του στρατηγική βαρβαρότητας, το M23», σε συνεργασία «με τη Ρουάντα», επιτέθηκε εναντίον θέσεων του κονγκολέζικου στρατού, «προκαλώντας ξανά αχρείαστους θανάτους κι εκτοπίζοντας χιλιάδες» άμαχους, αντέτεινε από τη δική του πλευρά ο Πάτρικ Μουγιάγια, ο κονγκολέζος υπουργός Επικοινωνίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Ήμασταν υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε», πρόσθεσε.

Επίσημος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής από τον στρατό της ΛΔ Κονγκό έκανε λόγο για τέσσερις άμαχους νεκρούς και 40 τραυματίες στις μάχες από την Πέμπτη στην περιοχή Ρουτσούρου (επαρχία Βόρειο Κίβου), έπειτα από περίοδο σχετικής ηρεμίας, διάρκειας λίγων εβδομάδων.

Χθες το πρωί, κάτοικος του Νταμουγκένγκα, ο Ζαν-Μπατίστ Μαπέντο, που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο από την Γκόμα, την πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου, έκανε λόγο για επτά πολίτες νεκρούς που κηδεύτηκαν, κατόπιν, το βράδυ, είπε πως οι νεκροί έφθασαν τους δέκα.

Προχθές Κυριακή, ο κοινοτάρχης του χωριού είπε πως το κυρίευσαν μέλη του M23 («Κινήματος της 23ης Μαρτίου»), οργάνωσης ανταρτών με κυρίαρχο στοιχείο μέλη της φυλής Τούτσι, που ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του 2021, κατηγορώντας την Κινσάσα πως αθέτησε τους όρους παλαιότερης ειρηνευτικής συμφωνίας, ειδικά για την επανένταξη των πολεμιστών της.

Το M23 κατέλαβε αφότου ξανάρχισε την ένοπλη δράση εδάφη στο Βόρειο Κίβου, ιδίως, τον Ιούνιο, την πόλη Μπουναγκανά, στα σύνορα με την Ουγκάντα.

Πρωτοβουλίες

«Πληθυσμός παραμένει κλεισμένος στο κέντρο υγείας του Νταμουγκένγκα, σε σχολεία, σε εκκλησίες και στο μοναστήρι», είπε ο Γεδεών Σερουγκάρι, αξιωματούχος στην περιοχή όπου υπάγεται το χωριό, κάπου 4 χιλιόμετρα από δρόμο στρατηγικής σημασίας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) ανέφερε προχθές Κυριακή πως 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους τραυματίες, κατέφυγαν σε μοναστήρι στο Νταμουγκένγκα, απευθύνοντας έκκληση να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι άμαχοι.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου ξανάρχισαν οι μάχες την 20ή Οκτωβρίου, ανάμεσά τους περίπου 2.500 που πέρασαν τα σύνορα με την Ουγκάντα.

Από τον Μάρτιο, «οι μάχες έχουν εκτοπίσει τουλάχιστον 186.000 ανθρώπους, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των εκτοπισμένων στη Ρουτσούρου σε πάνω από 396.000», κατά την ίδια πηγή.

«Καλούμε όλες τις ένοπλες οργανώσεις να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να επιτρέψουν σε οργανώσεις αρωγής «πρόσβαση στους ανθρώπους που το έχουν περισσότερο ανάγκη», δήλωσε στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Ο κονγκολέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος Μουγιάγια αναφέρθηκε σε διπλωματικές πρωτοβουλίες από το Ναϊρόμπι, τη Λουάντα καθώς και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, που συναντήθηκε με τους προέδρους της ΛΔ Κονγκό Φέλιξ Τσισεκέντι και της Ρουάντας Πολ Καγκάμι, για να αποκατασταθεί η ειρήνη.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίσκεψη στο Λονδίνο του αρχηγού του κράτους, θύμισε πως συναντήθηκε με τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, πρόσθεσε ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν πως είναι ανάγκη να συνδυαστούν οι προσπάθειες» και ο νέος μονάρχης «υποσχέθηκε να εμπλακεί για να ασκηθεί επαρκής πίεση στη Ρουάντα ώστε να σταματήσουν όλοι αυτοί οι σκοτωμοί στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ