«Βουλιάζει» η Λαμπεντούζα από μετανάστες – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί - Απίστευτες εικόνες

Με πληθυσμό 4.500 κατοίκους, μόνο χθες, το μικρό νησάκι δέχθηκε σχεδόν 7.000 πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τις πολυπαθείς χώρες του Σάχελ

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί το μικρό νησάκι της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, λόγω των χιλιάδων αφίξεων μεταναστών τις τελευταίες ώρες

Με πληθυσμό 4.500 κατοίκους, μόνο χθες, η Λαμπεντούζα δέχθηκε σχεδόν 7.000 πρόσφυγες και παράτυπου μετανάστες, στην πλειοψηφία τους από τις πολυπαθείς χώρες του Σάχελ - Νίγηρα, το Τσαντ, Μπουρκίνα Φάσο και Μάλι, που πλήττονται από την φτώχεια και την εξτρεμιστική βία. 

lampendusa

Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ, που οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι η ακτοφυλακή της Τυνησίας δεν ασκεί ουσιαστικά κανενός είδους έλεγχο.

Στο νησί, επικρατεί αναταραχή καθώς η αστυνομία προσπαθεί να διαχειριστεί την πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση ενώ οι χιλιάδες μετανάστες στοιβάζονται κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον. 
 

Το κέντρο υποδοχής, που έχει κατασκευασθεί για να στεγάσει λιγότερα από 400 άτομα, είχε κατακλυσθεί. Ανδρες, γυναίκες και παιδιά ήταν υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο, σε αυτοσχέδια κρεβάτια σκεπασμένοι με κουβέρτες επιβίωσης.

Ελλείψει χώρου στο κέντρο υποδοχής, εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολύ μικρά παιδιά, αναγκάσθηκαν να κοιμηθούν στο ύπαιθρο, στους δρόμους, δεχόμενοι κάποιες φορές την γενναιοδωρία των κατοίκων που τους έφερναν τροφή και νερό.

O Ερυθρός Σταυρός δυσκολεύεται να προσφέρει βοήθεια σε όλους καθώς το hotspot μπορεί να φιλοξενήσει μόνο μερικές εκατοντάδες άτομα, με αποτέλεσμα πολλοί μετανάστες να κοιμούνται στους δρόμους.

lampendusa

Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα Φιλίπο Μανίνο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την κυβέρνηση της Ρώμης να παρέμβουν άμεσα για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων ενώ ο υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, δήλωσε ότι «με το όλο αυτό φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων».

Παράλληλα προειδοποίησε ότι, «αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

labenduza

Δύο νεκροί και 25 τραυματίες από τροχαίο με ανατροπή λεωφορείου που μετέφερε μετανάστες

Δύο οδηγοί λεωφορείου έχασαν την ζωή τους και 25 επιβάτες τραυματίσθηκαν την περασμένη νύχτα σε τροχαίο που σημειώθηκε σε απόσταση 30 χιλιομέτρων έξω από την Ρώμη. Το λεωφορείο μετέφερε μετανάστες, που τις περασμένες ημέρες είχαν αποβιβαστεί στην Λαμπεντούζα, σε κέντρο παραμονής της βόρειας περιφέρειας Πεδεμόντιο.

Συνολικά, στο λεωφορείο, το οποίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τον Ακράγαντα της Σικελίας και ανετράπη, μετέβαιναν περίπου 50 μετανάστες. Δύο τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν στην πανεπιστημιακή πολυκλινική της Ρώμης Αγκοστίνο Τζεμέλι. Σύμφωνα με την αστυνομία, το όχημα συγκρούσθηκε μετωπικά με φορτηγό.

Πηγή: skai.gr